Привикване на бебето към биберона

Как да помогнеш на детето да се раздели с биберона Бибероните могат да са в голяма помощ за успокояване на малките бебета, но е наистина важно да знаеш как да ги отбиеш, когато дойде моментът.

Защо бебетата обичат бибероните?

Мъничетата обичат най-много от всичко да смучат бибероните, но защо всъщност и защо в даден момент трябва да спрат?

Потенциални недостатъци при използването на биберони

Ако се използват прекалено често, бебетата могат да станат зависими от биберона и да не се отказват лесно при опит за отбиване. В допълнение, удължената употреба на биберони може да усложни развитието на устната кухина, причинявайки проблеми с изравняването на зъбите.

На каква възраст е подходящо отбиването?

Довери се на себе си! Освен това, можеш да се консултираш с приятели, които са преминали през периода на смучене с детето си. Обикновено 6-12 месеца е подходящата възраст за започване на процеса на отбиване, но някои деца продължават безопасно да използват биберона си и да спрат сами.

Ролята на бебешките биберони

Естествено е бебетата да се наслаждават на смученето, тъй като то ги успокоява и ги кара да се чувстват в сигурност. Понякога смученето от бутилката или гърдата е достатъчно, но понякога желанието остава, след като времето за хранене приключи. Това е моментът, когато биберонът може да бъде много полезен за успокояване на бебчето и може би дори да му помогне да заспи.

Смученето също така увеличава слюноотделянето, което служи като естествен антисептик за поддържане на добра хигиена на устната кухина. Плюс това може да разсее детето от всякаква болка в зъбите, която може да има. 


Твоят наръчник за отбиване от биберон

Съвети и трикове да убедиш мъничето си да се сбогува с любимия му биберон с добро.

4 начина да помогнеш на детето да се откаже от любимия си предмет

Учи бебето си да се успокоява

Винаги, когато мъничето ти е разстроено или тревожно, вместо незабавно да му даваш биберона, опитай се да го разсееш със забавна игра. Плюшените играчки са чудесни начини да поддържат преминаването от биберон към по-подходяща успокояваща техника.

4 начина да помогнеш на детето да се откаже от любимия си предмет

Да сменим играчката

Подкрепи бебето си с една ръка под гърба и с другата под дупето. Внимателно го повдигни и го увий в топла мека кърпа.

4 начина да помогнеш на детето да се откаже от любимия си предмет

Дървото с биберони

Прекрасната датска традиция за сбогом е "дървото за биберони". Това обикновено е дърво в популярна детска площадка наблизо, където кърмачетата окачват своите биберони по време на церемония за сбогуване. Като алтернатива, ако се чувстваш изобретателна, можеш да организираш собствена уникална церемония за сбогуване!

4 начина да помогнеш на детето да се откаже от любимия си предмет

Идентифициране на задействането

Потърси ситуациите, които задействат желанието на детето за биберон и провери собствените си реакции, когато си разстроена. Опитай се да предложиш комфорт на бебчето като алтернатива на биберона и да задълбочиш връзката си с мъничето.

Не се паникьосвай - детенцето в крайна сметка ще го преживее!

Понякога отбиването от биберона е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но не се притеснявай и бъди сигурна, че независимо дали това е сега или след няколко месеца, детето ти в крайна сметка ще преодолее нуждата си от силиконовия биберон.

Основни съвети за безопасност при употреба на биберон при бебета

  • Почиствай и сменяй редовно биберона на бебето си.
  • Никога не завързвай биберон на врата на бебето.
  • Избягвай използването на биберона за забавяне на храненето или като заместител на вниманието.
  • Ако дадеш на бебето си биберон, преди да заспи, не му го давай отново, ако падне.
  • Избери безопасен и подходящ биберон без допълнителни приставки, които биха могли да предизвикат опасност от задушаване.

Какво да правиш, ако нищо не действа

Всички деца са различни в развитието си и понякога е просто случайност, че бебчето ти не е готово да се откаже от любимия си биберон все още. Това е добре в краткосрочен план, но не забравяй да вземеш следните предпазни мерки:

  • Първо, винаги опитвай други начини да утешиш мъничето си, като запазиш биберона на последно място.
  • Никога не потапяй биберона в мед или в друг захарен разтвор, който може да увреди зъбите на бебето.
  • Позволявай на детето да използва биберона само за кратък период от време, когато смяташ, че наистина се нуждае от него.
  • Постепенно съкрати честотата и продължителността на времето, в което детенцето е на "заряд" в биберона. 

Интересни съвети за теб