Лошо ли е гледането на телевизия за бебетата?

Ефектът на телевизията върху кърмачетата Като заета майка, винаги е примамливо да оставиш мъничето си пред телевизора за малко, докато вършиш нещо друго. Но може ли това да им причини повече вреда, отколкото полза?

Телевизорът - добър или лош съюзник?

Дали телевизионните предавания на бебето са образователни или разсейват при опознаяането на света около тях?
Телевизорът на заден фон действа разсейващо за всяка игра

Телевизорът на заден фон действа разсейващо за всяка игра

Ако телевизорът е включен просто за фон, докато детето ти си играе с играчките, може да го разсее от времето за игра. Ако обичаш да се наслаждаваш на някакъв фонов шум, опитай да пуснеш музика на фонов режим, докато бебето ти се фокусира върху новите текстури и цветовете на играчките.

Трябва ли бебетата да гледат телевизия?

Някои хора вярват, че гледането на телевизия е лош навик, който ще попречи на децата да мислят самостоятелно, но проучванията показват, че наемането на детско DVD или епизод от Sesame Street няма да има отрицателно въздействие върху развитието му. Както и с много други неща, ключът е в умереността. Концентрирай се върху ограничаване на времето, което твоето бебе прекарва в гледане на телевизия, и превключвай с периоди на интерактивна игра.

Гледането на телевизия заедно с детето е от съществено значение за неговото реагиране. Ако очите му са залепени за екрана, остави го да се забавлява за известно време. Но ако изглежда разсеяно или започне да си играе с играчка, е време да изключиш телевизора и да започнеш друга дейност. Свикването с прекалено много телевизия показва, че детето губи интерес към играта и други форми на взаимодействие. 


Чудесни начини да представиш телевизора на твоето дете

Най-доброто време за гледане на телевизия и как да избереш най-подходящите предавания за бебето.

Пасивно потребление срещу активно ангажиране

Има голяма разлика между пасивния акт на гледане на образователно шоу и активното ангажиране с играчки, книги или предмети с помощта на родител или роднина. Не се заблуждавай, че образователните програми са повече от забавни, дори и да изглежда, че се фокусират върху обучението. Твоето дете има бързо развиващ се мозък, който се нуждае от взаимодействие, за да започне да приема нови идеи.

Съществува опасение, че прекаленото стоене пред телевизора от много малка възраст може да засегне способността за поддържане на вниманието и концентрацията, както и съня. Придържай се към кратки телевизионни предавания или видеоклипове, последвани от физическа игра, за да дадеш на мъничето си най-добро начало в живота. 

Einstein-quote

КРАСИВИ ДУМИ

Стратегическо отношение към телевизията и бебетата

Стратегическо отношение към телевизията и бебетата

За повечето родители телевизията не заменя качественото време, прекарано с мама и татко, а по-скоро е възможност да се сготви вечерята или да се направи важно телефонно обаждане, оставяйки децата в безопасност в компанията на любимите им телевизионни звезди. Не се чувствай виновна, че използваш това време!

Изборът на правилните телевизионни програми за бебета

Когато става въпрос за избора на подходящи телевизионни предавания за мъничето ти, е важно да бъдеш избирателна и да разгледаш по-отблизо какво предлага програмата. Най-добрите предавания за изграждане на езикови умения са тези с ясни, линейни сюжетни линии, в които героите говорят директно с твоето дете. Не забравяй - няма причина, поради която мама и тате да не би трябвало да се присъединят. Опитайте да разговаряте с малкото си съкровище за това, което се случва, за да му помогнете и двамата да се включи по-добре в сюжета.
Без телевизия преди лягане!

Без телевизия преди лягане!

Най-добре е да избягваш гледането на телевизия преди бебчето да бъде сложено за дрямка или в леглото. Твърде многото стимулиране може да го затрудни да се отпусне и да наруши съня му.

6 въпроса, които да си зададеш, когато избираш образователни видеоклипове за бебето

  1. Подходящо ли е за възрастта на бебето ми?
  2. Трае ли по-дълго от 15-20 минути?
  3. Дали героите говорят директно с детето?
  4. Това ли го кара да се смее или да се усмихва?
  5. Насърчава ли участието на мама и тате?
  6. Въвежда ли нови цветове, форми или идеи?

ДАЙ НА БЕБЕТО СИ НАЙ-ДОБРОТО НАЧАЛО С NIVEA