Съставки

Функции

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

В продуктите NIVEA SUN се използват няколко активни съставки. Пантенолът, например, е витамин от група В, който организмът не е в състояние сам да произвежда и е известно, че поддържа регенерацията на кожата и подобрява нейната хидратация.


ЦВЕТНИ ПИГМЕНТИ

Определени NIVEA Sun Kids продукти включват оцветители, за да направят нанасянето на слънцезащитен крем по-забавно, така че децата да свързват слънцезащитата с игра от ранна възраст.


ЕМОЛИЕНТИ

Емолиентите, напр. Бутилен Гликол Дикаприлат / Дикапрат или Дибутил Адипат, са масла или разтворители, използвани за поддържане на меко и гладко усещане върху кожата.


ЕМУЛГАТОРИ

Продуктите на NIVEA Sun използват емулгатори, като например Натриев Стеароил Глутамат, за да разпространи малки маслени капчици във вода и да може да се направи продукт, който е приятен за нанасяне върху кожата.


ОБРАЗУВАТЕЛИ НА ЗАЩИТЕН ФИЛМ

Образувателите на защитен филм, като VP / Хексадеценов Съполимер, се използват, за да се гарантира, че слънцезащитният продукт образува траен водоустойчив слой върху кожата, което е от решаващо значение за продукти с екстраводоустойчива UVA и UVB защита.


АРОМАТ

Ароматизиращите съставки се използват за създаването на емблематичния и обичан NIVEA аромат, за да събуди емоцията от красив слънчев ден на плажа.

 

ОВЛАЖИТЕЛИ / СОЛВЕНТИ

Овлажняващите съставки като Глицерина, се използват в козметичните продукти, за да забавят загубата на влага. Солвентите са течности, използвани за разтваряне на твърдите компоненти във формулата.

 

НЕУТРАЛИЗИРАЩИ АГЕНТИ

Неутрализиращите агенти, като Натриев Хидроксид или Лимонена киселина, се използват за регулиране на pH стойностите на нашите формули.


ПРАХООБРАЗНИ СЪСТАВКИ

Прахообразните съставки, като Дистарх Фосфат или Силициев Диоксид, спомагат за абсорбирането на маслото върху кожата, което води до приятно усещане на кожата.


КОНСЕРВАНТИ

Консервантите предотвратяват или забавят растежа на микробите, като по този начин предпазват слънцезащитните продукти от разваляне.


ПРЕОПЕЛАНТИ

Горивата, напр. Бутан, Изобутан или Пропан, помагат формулата да бъде изключена от опаковката


РЕОЛОГИЧНИ МОДИФИКАТОРИ

Реологичните модификатори, като Микрокристалната целулоза или ксантановата гума се използват за промяна на вискозата на емулсията и ни позволяват да създаваме различни типове формули като лосиони и спрейове.


СТАБИЛИЗАТОРИ

Стабилизаторите помагат да се поддържа функцията и активността на други съставки в слънцезащитните продукти.


UV-филтри

Слънцезащитата предпазва кожата от вредното UV лъчение, благодарение на UV филтрите. Минералните UV филтри, като Титанов диоксид, отразяват слънчевите лъчи, докато органичните UV филтри, напр. Метоксидибензоилметан (органичен UVA филтър) и Фенилбензимидазол Сулфонова киселина (органичен UVB филтър) - ги абсорбират.


Важни съставки

АЛУМИНИЕВ ХЛОРХИДРАТ / ACH

Какво е алуминиев хлорхидрат?

Алуминиевият хлорхидрат (ACH) е вещество от групата на алуминиевите соли. Използва се като активна съставка в антиперспирантите. Алуминиевият хлорхидрат се среща в естествена среда и може също така да се произвежда индустриално.

Алуминиев хлорхидрат: функции

Замисляла ли си се за разликата между антиперспирантите и дезодорантите? Дезодорантите просто предотвратяват лошите миризми, когато се потиш, докато антиперспирантите всъщност предотвратяват изпотяването. Правят го с помощта на алуминиевия хлорхидрат, който стимулира подстискането на потните жлези под мишниците ти. По този начин се потиш по-малко, за предотвратяването на мокри петна по дрехите и неприятна миризма.

Как NIVEA използва алуминиев хлорхидрат

NIVEA използва алуминиев хлорохидрат в антиперспирантите като една от най-ефективните активни съставки срещу изпотяване. Той блокира потта в областта на подмишниците и поддържа усещането за свежест през деня. Нашите „чисти“ дезодоранти (т.е. без антиперспирантен ефект) не съдържат алуминиев хлорхидрат. Вместо това те действат чрез антибактериални агенти, за да спрат растежа на бактериите, които причиняват миризма. Дезодорант без алуминий или антиперспирант с алуминиев хлорхидрат: изборът е твой.

Потенциални проблеми

Има опасения, че алуминият може да увеличи риска от рак на гърдата и неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер. Установено е повишено съдържание на алуминий в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер. Все още обаче не е ясно дали това е причина или следствие от заболяването.

Алуминият е третият най-често срещан елемент в земната кора. Той се среща естествено в питейна вода, плодове, зеленчуци, зърнени храни и месо. Ние поемаме алуминия с ежедневния си начин на хранене. По-голямата част от алуминия, който консумираме, се елиминира чрез бъбреците ни. Все пак, много хора се притесняват, че алуминият в антиперспирантите може да се абсорбира през кожата и да повиши нивата на алуминий в тялото. Две проучвания, проведени с хора доброволци, изследват способността на алуминиевия хлорхидрат да прониква през кожата: и двете проучвания показват, че само 0,01 процента от нанесеното количество алуминий влиза в тялото. Следователно, използването на антиперспирант при нормални условия на употреба може да се счита за безопасно. Нещо повече: веднага щом алуминиевият хлорхидрат влезе в контакт с потта, той се превръща в алуминиев хидроксид, твърдо и неразтворимо вещество, което не може да проникне през кожната бариера и да влезе в тялото. Дори ако нанесеш антиперспирант директно след бръснене кожата ти няма да абсорбира по-високи нива на алуминий. Може обаче да усетиш леко щипене/парене, тъй като много антиперспиранти съдържат и алкохол - така че по-добре изчакай известно време, преди да нанесеш!

BHT

Какво е BHT?

BHT е антиоксидант, използван в храните и козметиката. Много съставки биха се развалили, при реакция с кислород в околната среда. BHT защитава тези съставки от окисляване и удължава издръжливостта им.

BHT: функции

Почти всички живи същества се нуждаят от кислород. И все пак кислородът също е силно реактивен и причинява окисляване на много други вещества. Ръждата например е резултат от окисляването на желязото. Маслата и мазнините се развалят, когато се окислят. Тук е моментът, в който идва BHT. Само малко количество BHT (накратко от доста неатрактивното име Бутилиран хидрокситолуен) предотвратява окисляването. Използва се в храни, лекарства и козметика, за да поддържа продуктите свежи и да увеличи дълготрайността им.

Как NIVEA използва BHT

Верни на принципите ни, използваме само необходимите съставки по отговорен и контролиран начин. BHT е част от по-малко от 10 процента от нашите продукти. Когато го използваме, концентрациите са много ниски - всъщност доста по-ниски, отколкото в много храни! BHT прави някои от нашите кремове и лосиони, продукти за грижа за устните, геловете за бръснене и олиата за душ по-дълготрайни. Без антиоксиданта, естествените масла и други съставки биха се развалили, свойствата им биха намалели, и щяха да имат странна миризма. Много малки следи от BHT може да се намерят и в други парфюмирани продукти. Това е така, защото производителите на парфюми, които доставят парфюмираните масла, използват BHT, за да ги предпазят от окисляване и следователно, за да запазят привлекателността на аромата.

Потенциални проблеми

Някои хора твърдят, че BHT може да премине през кожата и да наруши човешката хормонална система. Вещество, което може да направи това, се нарича „ендокринен разрушител“. Има проучвания, за които е установено, че BHT има ендокринни ефекти, но тези проучвания са далеч от реалността. Те излагат изследваните лица на изключително високи дози BHT за много кратко време. За разлика от тях концентрацията на BHT в продуктите на NIVEA е много, много ниска. Досегашните изследвания не сочат, че козметичните продукти или техните съставки оказват вредно влияние върху човешкото тяло или нашия хормонален баланс. Всъщност естествените храни като соята имат много по-висока ендокринна активност!

BHT има дълга история на безопасна употреба и то не само в козметичните продукти. Световната здравна организация направи задълбочен преглед, който установи, че BHT е подходящ за употреба в храните. Така че е безопасно дори да се яде! Нещо повече: козметиката съдържа очевидно по-ниска концентрация на BHT в сравнение с храните. BHT се използва в целия свят в козметичните продукти от десетилетия и е доказано безопасен и силно поносим - няма индикации, че може да причини алергии.

Но вреди ли BHT на нашата планета? Според скорошно проучване на австралийската Национална схема за уведомяване и оценка на индустриалните химикали (NICNAS) - не вреди. Оценката заключи, че BHT не представлява значителен риск за околната среда.

АРОМАТИ

Какво представляват ароматите?

Едно от първите забележими неща в козметичните продукти, са техните уникални аромати. Ароматите придават на продуктите приятен и много характерен аромат.

Всеки аромат е характерна комбинация от различни вещества и аромати - най-често срещаните съдържат 30-50 съставки за аромат. Съставките на ароматите са естествени или синтетични парфюми, които могат да се използват индивидуално, но обикновено се комбинират с други, за да се получи специфичен аромат. Комбинациите с естествен аромат се получават от растения (например етерични масла) и / или други природни източници, докато синтетичните се създават в лабораторията. Въпреки това ароматите обикновено са смеси от синтетични и естествени съставки.

Аромати: функции

Многобройни проучвания показват, че ароматите повишават благосъстоянието ни и имат положителен ефект върху ума ни. В зависимост от състава, те могат да имат например успокояващ или енергизиращ ефект. Ароматите придават приятна и отличителна миризма на козметиката, и не само, като маскират миризмата на някои ефективни, но неприятно ухаещи съставки, подобряват опита от употребата на продукта и ни помагат да изразим своята индивидуалност.

Как NIVEA използва аромати

NIVEA използва аромати за повечето ни продукти. Нашите аромати са внимателно съставени от естествени и синтетични съставки. В съответствие с принципа ни да не влагаме в нашите продукти нищо, което не е задължително да е там, използваме аромати по много контролиран начин. За да сме сигурни, че всеки аромат, който използваме е безопасен и стабилен, създадохме специален списък, който определя максимални количества за някои ароматизиращи съставки, и който осигурява други задължителни изисквания за гарантиране на качеството и безопасността на всички наши аромати - като надхвърля съществуващите законови изисквания. Този така наречен списък с ограничения за аромати се отнася за всеки един от нашите доставчици на аромати.

Потенциални проблеми

Както всички други комбинации от вещества, така и ароматите могат да отключат чувствителността на кожата, тъй като съдържат много различни съставки. Дали тези съставки са натурални, добити от естествени източници или синтетични, няма голяма разлика. Това обаче не означава, че хората с чувствителна кожа не трябва да използват продукти NIVEA, съдържащи аромати! Ние използваме само парфюми, които не проявяват съответния алергичен потенциал, и се грижим изключително много да следим ароматите в нашите продукти. Всяка съставка, която използваме, включително ароматите ни, трябва да отговаря на нашите строги критерии за поносимост към кожата. Въпреки че повечето хора са толерантни към ароматите, се смята, че 1-2 процента от населението изпитва алергични реакции към определени съставки на аромата. Това се отнася както за синтетичните, така и за естествените съставки. Европейският регламент за козметиката изброява 26 вещества, свързани с алергични реакции. Ако козметичен продукт съдържа някое от тези вещества над определени граници, то трябва да бъде обявено на опаковката. Това помага избягването на съставки, към които може да си чувствителна. Ако имаш симптоми на алергия, трябва да се обърнеш към своя лекар, който да ти направи тест за алергия. По този начин можеш да определиш аромата, към който си алергична, без да има нужда да избягваш всички ароматизирани продукти.

Ултравиолетови лъчи

Как NIVEA защитава кожата ти от слънчеви изгаряния

Общо погледнато, слънцето е добро за нашето благосъстояние. Слънчевите лъчи стимулират производството на хормона на щастието серотонин, така че слънцето ни прави щастливи. Слънчевите лъчи стимулират производството на витамин D в кожата, което е особено важно за стабилността на костите и за нашето здраве като цяло. Но така наречените UVA и UVB лъчи, на слънчева светлина, могат да имат също и отрицателно въздействие върху кожата ни. UVB лъчите проникват в горния слой на кожата и са отговорни за болезненото слънчево изгаряне. Поради високо енергийното си ниво, UVB лъчите могат директно да увредят ДНК, което в най-лошия случай може да доведе до рак на кожата. UVA лъчите проникват в кожата по-дълбоко. Въпреки че обикновено не сме запознати с тях, тъй като не са болезнени, те образуват свободни радикали, които могат да увредят клетките и ДНК, което също може да доведе до рак на кожата. Стресът от свободните радикали, предизвикан от UVA, може да предизвика алергии и стареене на кожата: около 80% от бръчките се причиняват от UVA светлина!

Ето защо трябва да се радваме на слънцето отговорно и с нужната слънцезащита. Едно от най-разпространените средства за защита от слънцето е нанасянето на слънцезащитни продукти. Благодарение на иновативната сила на отделите за изследователската дейност и развитие, NIVEA пое водеща роля в продуктите за слънцезащита (първият официален крем за защита от слънце NIVEA е пуснат през 1936г.) и днес е марка номер 1 в света за грижа за слънцето.*

Слънцезащитни продукти NIVEA съдържат UV филтри, които са от съществено значение при защитата на кожата от вредните ефекти на слънчевата светлина. Има два основни вида UV филтри. Органичните (наричани още химични) UV филтри, които абсорбират UV лъчите и превръщат енергията в топлина. Слънцезащитните кремове, съдържащи органични UV филтри, могат да имат предимства като лесно нанасяне или прозрачни формули. Освен органични филтри има и минерални (или с други думи - физически) UV филтри. Те се състоят от малки частици, които образуват подобна на щит защита, при нанасянето на слънцезащитния продукт. UV лъчите се отразяват от този щит, така че да не могат да навредят на кожата. Въпреки това, продуктите, които съдържат само минерални UV филтри, се нанасят малко по-трудно от продуктите, които съдържат само органични UV филтри, или в които се използват комбинации от органични и минерални UV филтри. Слънцезащитните кремове, съдържащи само минерални UV филтри, оставят след себе си лек побеляващ ефект, който може да варира по дебелина в зависимост от фактора на слънцезащита.

*Източник: Euromonitor International Limited; NIVEA в категорията Слънцезащита, вкл. грижа от слънцето, продукти за след слънце и автобронзанти; съгласно търговията на дребно, данни от 2018г. .

Слънчеви екрани и кораловите рифове

NIVEA се ангажира да намали всяко отрицателно въздействие върху околната среда, включително върху кораловите рифове - една от най-разнообразните морски екосистеми. Приблизително една четвърт от всички видове океани зависят от рифовете. Добре известно е, че оцеляването на тези рифове по света е застрашено от различни фактори. Факторите, допринасящи за намаляването на коралите, са комплексни и широкообхватни. Двете основно считани причини са температурните аномалии и екстремните климатични условия, свързани с глобалните климатични промени. Локални фактори като замърсяване на сушата, причинено от крайбрежното развитие и селското стопанство, неустойчивите риболовни практики и нарастващия брой инвазивни видове, увреждащи коралите, също играят ключова роля.

Според последните проучвания, които са изследвани върху корали при лабораторни условия, се предполага, че специфичните UV-филтри - предимно оксибензон (бензофенон-3) и октиноксат (етилхексил метоксицинамат) - ускоряват обезцветяването на коралите. Към 2021г. продуктите за защита от слънце, съдържащи тези химически UV филтри, ще бъдат забранени в Хаваите.

Никога не сме използвали оксибензон в слънцезащитните продукти NIVEA в Европа, тъй като този UV филтър не отговаря на високите стандарти, които сме поставили за нашите слънцезащитни продукти. Октиноксатът е елиминиран от всички европейски NIVEA продукти за защита от слънцето още през 2016г., което означава, че всички европейски слънцезащитни продукти NIVEA са били съобразени със законопроекта за хавайските рифове още преди влизането му в сила през 2018г.

NIVEA използва само UV филтри, които са считани за безопасни за потребителите и околната среда от съответните регулаторни агенции. Преглеждаме портфолиото си от съставки и правим оценка на възможното им въздействие върху околната среда. Новите съставки трябва да отговарят на нашите строги стандарти и не бихме използвали такива, които настоящите научни открития и последващите оценки на риска върху околната среда във връзка с нашите продукти показват, че са вредни за околната среда.

Проучванията на UV филтрите и тяхното въздействие върху околната среда все още са в начален стадий и засега се провеждат главно в лаборатории. Следователно, все още няма научно становище до каква степен и кои UV филтри въздействат върху кораловите рифове и по-широката морска среда в реални условия на живот.

Искаме да сме в крак с времето и да работим с най-новите открития, за да представим успешно устойчиви иновации: Ето защо активно обменяме опит с учени, експерти по устойчивост и доставчици, за да си помогнем взаимно и да подобрим и гарантираме екологичната съвместимост на нашите слънцезащитни продукти NIVEA. За да подсигурим надеждна слънцезащита и най-приятна употреба, NIVEA предлага слънцезащитни продукти или само с органични филтри, или с комбинация от минерални и органични UV филтри.

Нанопигменти от титаниев диоксид (минерален UV филтър)

Какво представляват нанопигментите от титанов диоксид?

Титановият диоксид е бяло вещество на минерална основа, използвано като пигмент в слънцезащитен крем, оцветител за храни и други области. Нанопигментите на това вещество са мънички частици - в милион пъти по-малки от пясъчно зърно. Нанопигменти от титанов диоксид се използват в козметиката като минерален (или физически) UV филтър. Нанесени върху кожата, те отразяват и разпръскват UV лъчите и спомагат за предпазване на кожата от слънчево изгаряне, преждевременно стареене и рак на кожата.

Нанопигменти от титанов диоксид: функции

Представи си обвивка като броня около тялото ти, която държи UV лъчението далеч от кожата ти. А сега си представи тази броня, изработена от безброй щитове, толкова малки, че са невидими индивидуално. Ето така работят нанопигментите от титанов диоксид. Подобно на блестяща броня, те отразяват UV лъчите, преди да могат да повредят кожата и ДНК на кожните клетки. Те действат като минерален UV филтър, чиято роля е да те предпазва от незабавни ефекти като слънчево изгаряне, както и от дългосрочни вреди като рак на кожата, помагайки да поддържаш кожата си здрава и естествено красива.

Как NIVEA използва титанов диоксид

NIVEA е избрала добре балансирана комбинация от UV филтри за всеки продукт, подходящ за различни ситуации и нужди на употреба. Затова NIVEA използва титанов диоксид в комбинация с органични (или химически) UV филтри в някои от слънцезащитните си продукти. По този начин можем да ти предложим най-доброто от двата свята: надеждна защита срещу UVA и UVB лъчи в слънцезащитен крем, който е по-лесен за нанасяне от този, който съдържа само минерални UV филтри, който усещаш добре върху кожата си и е водоустойчив (въпреки това: Никога не забравяй да нанасяш повторно след влизане във водата!).

Потенциални проблеми

Някои организации за защита на потребителите твърдят многократно, че наноматериалите - в които влизат и нанопигментите - могат да преминат през кожата в тялото и да причинят щети. Вярваме, че всички здравни съображения и потенциални проблеми трябва да се вземат сериозно. Тези твърдения обаче не се отнасят за титановия диоксид - единствените нанопигменти, които използваме в нашите слънцезащитни продукти. Много изчерпателни проучвания стигат до извода, че тези съставки не проникват през кожната бариера, когато нанасяме слънцезащитен крем. Независими официални органи като Научния комитет за безопасност на потребителите на Европейската комисия (SCCS), Германският федерален институт за оценка на риска и програмата NANODERM на ЕС заключиха, че нанопигментите в козметиката са безвредни, когато се нанасят върху здрава кожа. Изследването на NANODERM установи също, че малките частици не преминават в по-дълбоките кожни слоеве. По този начин те не влизат в тялото и не представляват заплаха за твоето здраве. Напротив: те предпазват от увреждане на кожните клетки и рак на кожата. Ето защо трябва да се грижиш добре и да използваш слънцезащита, когато се излагаш на слънце.

ПАРАБЕНИ

Какво представляват парабените?

Парабените поддържат козметичните продукти свежи, за да можеш да ги използваш безопасно. Дори и в случаите, когато забравиш да сложиш капака на крема за лице в банята или слънцезащитният ти продукт се затопли много на плажната ти кърпа. Без парабени много козметични продукти - особено такива, съдържащи вода - биха се развалили скоро след отварянето. Парабените ти дават сигурността, че твоят лосион за тяло, крем за лице или друг любим продукт остава свеж, както в деня, в който си го отворила за първи път.

Парабени: функция и безопасност

Парабените са консерванти. Те гарантират, че продуктите за грижа за кожата, особено тези, съдържащи много вода, остават свежи за дълъг период от време, и дейтват срещу микроби и гъбички. Парабените могат да бъдат създадени изкуствено или да бъдат намерени в естествени съставки като моркови, краставици, маслини и др. Едновременно ефективни и високо поносими, парабените са били използвани за запазване на козметиката, домакинските продукти, лекарствата и храните за повече от 80 години. През десетилетията парабените са активно изследвани. Всъщност, те са най-изследваните консерванти от всички. Резултатите: както Европейската комисия, така и независимата Американска оценителна комисия (Cosmetic Ingredient Review / CIR) са съгласни, че парабените са безопасни.

Как NIVEA използва парабени

На този етап, парабените са най-безопасните и нежни консерванти, които можем да използваме. Въпреки това, ние непрекъснато правим проучвания, за да намерим най-добрите, ефективни и здравословни начини да запазим нашите продукти, заобикаляща ни среда и теб. NIVEA използва парабени само в около 20 процента от продуктите си - до 80 процента са без парабени. Например, класическия крем NIVEA: мазната му формула го поддържа свеж без консерванти. Всички наши бебешки продукти също са без парабени. Няколко продукта, които все още съдържат парабени, са някои кремове за лице, слънцезащитни кремове и лосиони за тяло. Включваме консерванти в тези продукти, за да сме сигурни, че те остават безопасни за употреба.

Потенциални проблеми

Има повече изследвания за парабени, отколкото за всеки друг консервант. Изводът е: парабените са универсални, ефективни и безопасни за употреба, причинявайки минимално или никакви алергични реакции. Някои хора изразиха опасенията си, че парабените могат да се натрупват в нашите тела и да повлияят на нашите хормони или общо благосъстояние в дългосрочен план. Допълнителни проучвания обаче доказаха, че парабените се разграждат бързо в организма. Ето защо Европейската комисия и Американският преглед на козметичните съставки заключиха, че парабените не оказват влияние върху здравето ни.

Нашият собствен експертен екип също потвърди, че парабените са безопасни за хората, което е причината все още да ги използваме в някои продукти. Но ние искаме нашите продукти да бъдат безопасни и добри за всички, включително за хора с парабенова непоносимост. Ето защо продължаваме да търсим други, също толкова безопасни и деликатни опции за консервиране. Открихме редица алтернативни консервиращи системи и създадохме продукти за тези от вас, които могат да са чувствителни към парабени - или просто искат да ги избягват.

PEG СЪЕДИНЕНИЯ

Какво представляват PEG съединенията?

PEG означава полиетиленов гликол. PEG съединенията са гениите на козметичния свят: те служат като емулгатори, свързващи вещества, стабилизатори и емолиенти.

PEG съединения: функции

PEG съединенията могат да изпълняват няколко функции едновременно. Като емулгатори те гарантират, че маслото и водата се смесват и образуват хубави, гладки кремове и лосиони. Те позволяват парфюмните масла да се разтварят в продукти на водна основа. В шампоаните и душ-геловете те спомагат за създаването на обемна пяна. Като емолиенти, PEG съединенията омекотяват и хидратират кожата. Някои от тези многозадачници също имат почистващ ефект. Освен в козметичната индустрия, PEG съединенията се използват във фармацевтичната и медицинската област.

Как NIVEA използва PEG съединения

NIVEA използва PEG съединения в кремове, лосиони, душ гелове, шампоани и други продукти за баня. Те не само изпълняват широк спектър от функции, но са и много нежни към кожата и не е известно да предизвикват алергии.

Потенциални проблеми

Има твърдения, че PEG съединенията могат да преминат през кожата в организма и да донесат със себе си други, потенциално вредни съставки. Истината е: има много различни PEG съединения и не всички действат по един и същи начин. Някои съединения правят кожата по-пропусклива, и това се очаква да е тяхно свойство, защото се използват в лекарствени препарати. Други не преминават кожната бариера. Дали PEG съединенията влияят на пропускливостта на кожата, също зависи от тяхната концентрация и от останалите съставки, използвани във формулата на продукта. Верни на нашия ангажимент да използваме само безопасни и необходими съставки, NIVEA подбира съединенията в нашите продукти много внимателно. Също така поддържаме нивата на концентрацията достатъчно ниски, за да гарантираме безопасна употреба. За всяка нова формула има обширен период на тестване, през който се уверяваме, че тя не дразни, не предизвиква алергии, или няма други нежелани ефекти.

СИЛИКОНИ

Какво представляват силиконите?

Силиконите са химични съединения, които са изключително гладки и течни. Като силиконови масла, те придават на продуктите за грижа за кожата приятната си текстура и ги правят лесни за нанасяне.

Силикони: функции и безопасност

Силиконите са "заглаждащите" съставки в козметичния свят: без тях кремовете и лосионите биха били по-груби и не толкова приятни на допир. Химически погледнато, силиконите са група от съединения, съдържащи вериги, изградени от силициеви и кислородни атоми, комбинирани с други елементи. Те могат да издържат на много високи температури, не реагират лесно с други вещества и са нежни към кожата.

Силиконите са безопасни за употреба с храни - може би имаш силиконова шпатула или други съдове за готвене, изработени от силикон. Силиконите, използвани в козметиката, са силиконови масла: бистри течности без мирис, които придават на лосиони, кремове и други продукти гладката им копринена текстура.

Как NIVEA използва силикони

NIVEA използва приблизително 30 различни силикона и около 20 процента от продуктите ни в световен мащаб - основно продукти като кремове за лице и лосиони или дезодоранти, съдържат силикони. Защо толкова много различни силикони? Тъй като всеки един от тях има специфичен ефект и ние се грижим да включваме само съставки, които добавят забележимо предимство към употребата на продукта. Силиконовите масла в лосионите и кремовете гарантират, че продуктът е приятен за нанасяне и придава на кожата ти усещане за копринена мекота. При грижата за косата, силиконите предотвратяват статичния заряд и наелектризиране, което прави косата мека и еластична. В течните дезодоранти те гарантират, че активните антиперспирантни съставки се разпределят равномерно и нищо не става неравномерно.

Страхотното при силиконите е, че те са не само мулти-функционални, но и безопасни и нежни към кожата. Дори повече от някои естествени масла! Когато естествените масла реагират с кислород, получените продукти могат да раздразнят кожата или да причинят алергии. Силиконовите масла, от друга страна, рядко предизвикват алергии и не се окисляват лесно. Това, в допълнение към способността им да се втечняват - ги прави съвместими с кожата и идеални за употреба в козметиката. Но дали силиконът в продуктите за коса, не я утежнява? Няма систематични проучвания, показващи, че силиконите утежняват косата. Формулите в грижата за косата на NIVEA се измиват лесно и разкриват целия блясък на косата ти. Предлагаме и шампоани и балсами без силикони, за да оставим избора на теб.

Потенциални проблеми

Има твърдения, че силиконовите масла от козметичните продукти могат да навредят на околната среда. Силиконите в шампоани, балсами или други продукти, които се изплакват, излизат през канализацията и се оказват в отпадъчните води. Силиконите са много стабилни и затова не се разграждат лесно. Тъй като те са почти неразтворими във вода и нетоксични, можем да заключим, че не представляват риск за околната среда. Наскоро цикличните силикони бяха класифицирани от Европейската агенция по химикалите (ECHA) като потенциално вредни за околната среда, въпреки че други органи, напр. в САЩ и Канада считат тези циклични силикони за безопасни. Тези циклични силикони (а именно D5 и D6) не трябва да се бъркат с по-голямата част от други силикони, които не попадат в тази група и се считат за безопасни за околната среда, тъй като не се натрупват биологично, нито са токсични за живите същества според съвременните познания.

Ние внимателно наблюдаваме по-нататъшните регулаторни разработки, както и научните изследвания на цикличните силикони, за да преразгледаме и подготвим нашите действия за непрекъснатото развитие на продуктите ни и осигуряване на възможно най-добрите им дейстия за потребителите, както и за околната среда.

Определящи съставки

almond-nuts-closeup

МАСЛО ОТ СЛАДЪК БАДЕМ

Какво е масло от сладък бадем?

Маслото от сладък бадем се пресова студено от зрели бадемови ядки - сладките, обелени плодове на бадемовото дърво - и след това се рафинира. Златното масло със своя лек, сладко орехов аромат се използва в медицината и продуктите за грижа за кожата в продължение на много векове.

Кое е толкова специално в маслото от сладък бадем?

Бадемите са не само вкусна, засищаща и много здравословна закуска - маслото, пресовано от тях, е високо поносимо от всички типове кожа, особено сухата и чувствителна кожа. Той има високо съдържание на ненаситени мастни киселини (90 процента). А маслото също съдържа 20-30 процента линолова киселина, вещество, което се среща естествено в човешката кожа. Древните китайски, гръцко-персийски и аюрведически училища по медицина са използвали масла от сладък бадем.

Как NIVEA използва сладко бадемово масло

NIVEA използва студено пресовано, рафинирано масло от сладък бадем в широка гама от нашите продукти за грижа за кожата. Цялото ни бадемово масло се добива естествено и от най-високото качество. От 1000 килограма обелени бадемови ядки получаваме около 400 литра сладко бадемово масло. Това, което остава от ядките, е вид бадемови трици, които се използват в пилинги и маски за лице и тяло.

white-powder-close-up

КРЕАТИН

Какво е креатин?

Креатинът е органично съединение, произведено в черния дроб, бъбреците и панкреаса. Той играе ключова роля в енергийното снабдяване на нашите органи, действа като батерия, която свързва, транспортира и освобождава енергия.

Кое е толкова специално в креатина?

Намерен естествено в кожата, креатинът действа като резервоар за енергия.

С напредването на възрастта, производството на креатин в тялото ни се забавя. NIVEA може да докаже, че креатинът влиза лесно в кожата от нашите формули и по този начин може да допринесе за поддържането на по-високи нива на собственото наличие на креатин в кожата.;

Как NIVEA използва креатин

NIVEA използва креатин в комбинация с други съставки, като коензим Q10 в серията Q10 Plus, но също така и в други продукти, когато състоянието на кожата изисква този вид енергиен източник.

cream-jar-closeup

Eucerit

Какво е Eucerit?

В известен смисъл Eucerit е в основата на съвременната козметика и на цялата марка NIVEA. Открит преди повече от век, емулгаторът се превърна в ключова съставка на нашия емблематичен NIVEA Creme. Eucerit позволява мазните и водни елементи в козметичните продукти да се смесват, действайки като съединение между мазните и водни компоненти. Естествено извлечен, Eucerit се добива от Ланолин (вълнен восък).

Кое е толкова специално в Eucerit?

Повечето козметични продукти са съставени от мазни и воднисти части. Съединяването им в гладка, кремообразна и стабилна текстура е едно от най-големите предизвикателства в света на козметиката. Много от ранните емулгатори само поддържат маслата и водата заедно, стига температурата да не се промени. Ето защо откриването на Eucerit беше определящо в развитието на грижата за кожата. Добит от пречистена вълнена мазнина, Eucerit ("красивият восък") поддържа емулсиите стабилни дори при екстремни климатични условия.

Как NIVEA използва Eucerit

За NIVEA, Eucerit е двойно по-специален. Той е не само ефективен емулгатор, но и ключова съставка на емблематичния ни NIVEA Creme. Всъщност именно откритието на Eucerit в началото на 20-ти век, позволи на създателите на NIVEA Creme - Оскар Тропловиц, д-р Пол Герсон Уна и Исак Лифшуц - да направят своя снежнобял, стабилен крем за кожа. Новият продукт преобразява света на козметиката. NIVEA Creme беше революционен продукт преди повече от 100 години и е икона до днес. Той осигурява ефективна грижа за кожата и я предпазва от изсушаване. Високо толерантен, NIVEA Creme е подходящ за всички типове кожа, дори за чувствителната. Като един от първите издръжливи на високи и ниски температури кремове, NIVEA Creme може да се доставя по целия свят. Това му донесе световна слава и направи NIVEA марка №1 в света за грижа за кожата.*

*Източник: Euromonitor International Limited; Марка NIVEA в категориите Грижа за тяло, Грижа за лицето и Грижа за ръцете; съгласно търговията на дребно, 2018г.

nivea-q10

Коензим Q10

Какво е Q10?

Коензим Q10 е молекула, която нашите тела произвеждат. Той е от съществено значение за енергийния метаболизъм на нашите клетки. Като енергизатор, функцията му е да помага на нашите клетки да растат, да бъдат здрави и да се регенерират. Q10 е и мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, силно реактивни молекули, които увреждат клетките на много нива, включително клетъчното ДНК, протеините и липидите.

Какво е толкова специално в Q10?

Q10 е източник на силата в тялото. Повечето от енергията в телата ни се генерира с помощта на този коензим. Q10 е особено важен за органите, които се нуждаят от много енергия, включително нашата кожа - най-големият орган в човешкото тяло. Здравата, млада кожа се регенерира постоянно и по-лесно от по-старата кожа - и за това е нужен Q10.

С течение на времето, нивата на Q10 в кожните клетки драстично намаляват. Има и други фактори, които понижават нивото на Q10, включително стрес, някои лекарства и UV лъчение. Храни като месо, яйца, риба, ядки, картофи, броколи и спанак са добри източници на Q10. Нанасянето на подходящи козметични формули, съдържащи собствения за кожата Q10, може доказано да допълни недостига на Q10 в кожата. Това поддържа енергийния метаболизъм на кожните клетки и намалява броя на свободните радикали.

Как NIVEA използва Q10

NIVEA е начело в проучванията на коензим Q10 от десетилетия. През 90-те години ние бяхме първите, които представиха продукти с Q10 в грижата за кожата на масовия пазар - и от тогава развиваме формулите си с него. Продуктите ни с Q10 съдържат висококачествен Q10, като чрез формулите си правим така, че да достига лесно в кожата. Непрестанно провеждаме изследвания и задълбочени проучвания, за да развиваме нашите продукти с Q10, добавяйки съвместими подсилващи съставки като креатин или мощният антиоксидант Витамин C - в зависимост от състоянието на кожата, за която продуктът е разработен.