NIVEA АНГАЖИМЕНТИ ЗА ПЛАСТМАСАТА

АНГАЖИМЕНТИ ЗА ПЛАСТМАСАТА

ЕДНА КОЖА. ЕДНА ПЛАНЕТА. ЕДНА ГРИЖА.

АНГАЖИМЕНТИ ЗА ПЛАСТМАСАТА

„До 2050 г. ще има повече пластмаса, отколкото риба в моретата“. – Доклад на фондация „Елън МакАртър“ от 2016 г.

 

Тази прогноза в допълнение към снимките на замърсени водни басейни остави у нас дълбоката загриженост какво оставяме на поколенията след нас. Експоненциалното нарастване на производството на пластмаса не само замърсява околната среда, а и ускорява климатичните промени. В същото време има някои позитивни причини да използваме пластмаса: тя е лека, издръжлива и безопасна за употреба в много индустрии. Но човечеството е поставено пред въпроса как да се справи с глобалния проблем с пластмасата.

 

В NIVEA имаме мисия да използваме отговорно пластмасата в опаковките на продуктите ни, водени от принципа на цикличната икономика. Подходът ни е открит: намаляваме, колкото се може употребата на пластмаса, рециклираме я, доколкото е възможно и я заместваме, когато има нужда с по-добри материали и даваме възможност опаковките ни да се използват повторно. За да подчертаем ангажимента ни, следваме следните амбициозни цели:

 

До 2025 г. искаме да намалим с 50 % първичните пластмаси от петролни суровини, които използваме за опаковките ни (на база 2019 г.)
Следваме тази цел като намаляваме теглото на опаковките ни, включваме рециклирани материали и заместваме пластмасите от петролни суровини с алтернативи на растителна основа.  

До 2025 г. ще имаме 30% рециклирани материали в пластмасовите ни опаковки.
Използването на рециклирани материали е ключово за подхода ни за противодействие на употребата на природни ресурси и замърсяването с пластмаси. Като даваме втори живот на опаковките, предотвратяваме последващото добиване на петролни суровини за първично производство на пластмаса и спомагаме за опазване на околната среда като генерираме търсене за вторични материали. 

До 2025 г. гарантираме, че 100% от пластмасовите ни опаковки могат да бъдат пълнени отново, да се използват повторно или да се рециклират.
Разбира се, отговроността ни не се изчерпва с това. Работим в посока всички наши опаковки да могат да се рециклират, да се пълнят отново или да се използват повторно. По този начин ще имат втори или дори повече живот.

 

Всичките ни усилия в посока по-устойчиво производство на пластмасовите опаковки, спомагат за намаляване на отпадъците, но и съкращават CO2 емисиите и допринасят за борбата с климатичните промени.

Намаляване на пластмасите с NIVEA

Намаляване на употребата на пластмаса с NIVEA

За да се постигане нулев отпадък, най-доброто решение за планетата ни би било да няма никакви опаковки. За съжаление обаче, този подход не би защитил продуктите за грижа за кожата по пътя от производствените ни обекти до дома ти. И все пак, що се отнася до пластмасата, по-малко е повече! За да намалим цялостната ни консумация на пластмаса, отделяме внимание на всеки вид опаковка, която произвеждаме, предизвикваме себе си да използваме толкова материали, колкото са ни необходими. Това е и най-ефективният начин за намаляване на CO2 емисиите за производство на опаковките.

Гордеем се с нашия най-лек шампион – опаковката на лосион за тяло NIVEA Naturally Good. Тя е направена от 50 % по-малко пластмаса в сравнение със стандартната опаковка на лосион за тяло NIVEA. Устойчивият дизайн води до съществено по-малко пластмасов отпадък и има и друг скрит плюс: на дъното на опаковката има прегъвка, с помощта на която съдържанието на бутилката може да бъде изцяло изстискано, а тя- навита на руло.  По този начин може да се използва всяка капка от лосиона. Нещо повече: по-малките опаковки разрешават повече продукти да се поберат в един транспортен палет, а с това повече продукти да се натоварят на един камион, по-малко камиони ще са необходими за транспорта и от това ще бъдат разходвани по-малко CO2 емисии.

Рециклиране На Пластмасата с NIVEA

Използването на рециклирани материали е ключово в борбата за експлоатацията на природните ресурси и замърсяването с пластмаса. Като даваме втори живот на опаковките, спестяваме последващо добиване на петролни суровини за първично производство на пластмаса и спомагаме за опазването на околната среда като генерираме търсене за вторични материали.

Според вида пластмаса (PET, PE или PP), включването на рециклирана пластмаса може да е техническо предизвикателство, тъй като все още възможността да се постигне висококачествена рециклирана пластмаса е малка. За нас е много важно рециклираните опаковки  да не вредят на безопасността или на ефикасността на продуктите ни за грижа за кожата.

Вече постигнахме значителен напредък: до края на 2020 г. 90 % от опаковъчните шишета на NIVEA в Европа от полиетилен-терефталат (PET) бяха заменени с шишета с рециклирани материали. Само тази мярка ще ни спести над 1200 тона първична пластмаса на година.

В индикациите на редица продукти ще видиш, че са направени с близо 100 % рециклирана пластмаса. Причината да не сме достигнали още 100 % е, че оцветяваме шишетата, за да им придадем разпознаваемия вид на NIVEA. За да оцветим пластмасата, все още технологично е необходима комбинация от пигменти, съдържащи първична пластмаса. Тъй като винаги искаме да сме прозрачни за процесите на производството ни, обявяваме това открито.

Рециклиране На Пластмасата с NIVEA

Рециклирани опаковки за измиващи продукти за лице и тяло

Много от любимите ти NIVEA продукти вече са в рециклирани опаковки. Например, шишетата на NIVEA мицеларна вода са от PET пластмаса, както и прозрачните шишета за душ-гел.

Огромно количество продукти на NIVEA от серията Fresh Blends са направени от поне 97 % рециклиран материал (PCR), като така се спестяват 150 тона първична пластмаса от петролни суровини. 

 

Рециклирани опаковки за слънцезащита

В NIVEA работим в посока да преминем към рециклирани материали за опаковките и на други продукти от асортимента ни: Например, през 2020г. успяхме да внедрим 95% рециклирана полиетилен-терефталат пластмаса (PET) в шишетата на слънцезащитен спрей NIVEA Sun.

Започнахме да заместваме рециклираните полиетиленови опаковки от асортимента измиващи продукти за мъже и ще продължим това и с други категории продукти.

 
рециклиране на опаковките на NIVEA

Могат ли да се рециклират опаковките на NIVEA?

Дали опаковките може да се рециклират, зависи от местната рециклираща инфраструктура. Затова провери при твоя местен оператор за разделно събиране на отпадъци как можеш да допринесеш за рециклирането на опаковките.

В NIVEA внимателно преценяваме опаковките на продуктите  в сътрудничество на външни институти, за да разберем кои от материалите могат да бъдат разпознати, сортирани и рециклирани и изчислени в практиката. Понякога трябва да променим нещо много малко,  с което да постигнем голям ефект. Един конкретен пример: премахнахме сребърното фолио от задната част на етикета от серията мицеларни води за лице на NIVEA.

Друг пример за действията, които предприехме за увеличаване на рециклирането на опаковките ни, е да използваме нови пигменти за черните ни опаковки. Преди черните опаковки не бяха разпознавани от автоматичното сортиране за рециклиране на пластмаса и биваха изгаряни. Новите оцветяващи частици се разпознават от днешните сортиращи технологии и съответно се насочват за рециклиране. От 2020 г. използваме само тези оцветяващи пигменти в гамата ни NIVEA Micellar Expert, както и при шампоаните и душ-геловете от серията NIVEA MEN DEEP.

 

Повторна употреба на пластмасата с NIVEA

В областта „повторна употреба“ NIVEA въведе различни инициативи в цяла Европа, като цели да намали пластмасовите отпадъци и емисии, като ти предлага възможност за повторно пълнене на любимите ти NIVEA продукти.

В Германия, например, нашите първи магазини за презареждане с душ-гел бяха отворени със съдействието на една от главните германски вериги магазини – веригата за козметика и дрогерии DM. С идеята да се осигури възможност за повторно пълнене и да се намали употребата на пластмаса, беше създаден автомат за презареждане, който да отговаря на най-високите хигиенни стандарти и да осигурява  интуитивно боравене на клиента с машината. Горди сме да обявим, че тази идея вече спечели две награди: Наградата за дизайн MUSE и Наградата за устойчиво опаковане в Европа Sustainability Readers Award 2020 Packaging Europe.

Във Франция и Великобритания NIVEA също стартира пилотен проект от инициативата за нулеви отпадъци на Terracycle „Loop“ с два афтършейв продукта от NIVEA MEN. За тези проекти от домовете на потребителите бяха събрани отпадъци от наши продукти, след което бяха почистени и напълнени повторно, което дава възможност на потребителите за многократна употреба.

Повторна употреба на пластмасата с NIVEA

Откъде идва рециклираната пластмаса за опаковките на NIVEA?

В NIVEA използваме т.нар. рециклирана пластмаса след консумация (PCR). В нея се съдържат материали от контейнери за рециклиране от домакинствата като материали от т.нар. „жълти торби“ в Германия или от индустрията за напитки. С използването на такива вторични суровини за опаковките на продуктите ни, се опазват естествените ресурси и се намалява употребата на първични пластмаси от петролни суровини, както и емисиите CO2.

Заместваме пластмасата с NIVEA

Бурканчето на крем за лице NIVEA Naturally Good е още един пример за това как конвенционалната пластмаса може да бъде премахната. Производството на рециклируеми пластмасови бурканчета е пионерна технология за употреба на растителни материали с петролни суровини. Въпреки че все още не цялото ни производство се извършва с растителни материали, гарантираме, че същото количество растителни суровини вече са въведени за производство на бурканчетата ни. Това е установено от независимия сертификат ISCC Plus.

Една кожа. Една планета. Една грижа.

Искаме да сме 100 % прозрачни и да отговорим на всичките ти въпроси за устойчивостта на NIVEA. Ако не можеш да намериш всички отговори на този уебсайт или търсиш по-подробна информация, моля, виж уебсайта за устойчивост на компанията-майка на NIVEA, Байерсдорф.