Какво да направиш, ако бебето е настинало

Съвети за родители Всички бебета страдат от вируси, въпреки че се грижим за тях. Научи какво да правиш, ако мъничето ти е заразено, кашля и не спи добре.

Алелуя! Всичко за настиналото бебенце

Какво предизвиква хрема при бебетата и ефекта, който има върху тази крехка възраст

Ползата от настинката докато си бебе

Настинките не са толкова лоши. Хващането на вирусна инфекция като настинка в ранна възраст помага за изграждането на имунната система на бебето, което смалява вероятността то да се разболее отново, докато расте. По-силната имунна система означава по-здраво дете.

Защо децата са податливи на настинка?

Дори и да се грижиш за твоето скъпо мъниче, е много вероятно то да настине в даден момент. Запушен нос или хрема, кашлица, липса на апетит и редовно кихане са симптомите и за съжаление няма начин да се ускори възстановяването, което може да накара новите майки да се чувстват безпомощни и притеснени.

Настинките се причиняват от множество вируси, които са твърде малки, за да се видят, дори под микроскоп. Лесно се предават и твоето дете ще бъде изложено на вируси през цялото време, било то в детската градина, при роднини или в супермаркета. Децата са склонни да хващат повече настинки от възрастните и това е напълно нормално. Увери се, че държиш под око симптомите и се грижи добре за малкото дете и те ще изчезнат като дъжда за нула време. 

5 общи митове за настинките

Настинките се причиняват от студено и мокро

Единственият начин да хванеш настинка, е да бъдеш заразена със съответния вирус. Въпреки това, ако си в студена и влажна обстановка, можеш също да задействаш симптомите на латентния вирус в системата. Затова е важно мъничето ти да е добре завито и сухо през зимните месеци.

5 общи митове за настинките

Лошата настинка е също като грипа

Определянето на разликата между лошата настинка и грипа може понякога да е трудно. Бебешките симптоми за настинка обикновено настъпват постепенно, докато грипът бързо удря и тенденцията е да бъде по-тежък. Ако имаш затруднения при идентифицирането на вируса на твоето детенце, най-добре е да говориш с лекар специалист.

5 общи митове за настинките

Важно е да заведеш бебето на педиатър, ако се е простудило

Това е вярно, ако детето развие усложнения или е по-малко от три месеца. Въпреки това, при повечето вирусни настинки, лекарят няма да може да направи нищо, за да намали тежестта на настинката. Така че е най-добре да позволиш на детето да се възстанови у дома си с много любов и грижовни прегръдки.

5 общи митове за настинките

Простудните заболявания обикновено се предават във въздуха

Не може да се отрече, че дишането на същия въздух като на някой с настинка може да предаде вируса, особено ако настиналият кашля и киха, но и докосването играе важна роля. Например, твоето бебе може да вземе играчка в детската градина с микроби върху нея и да хване настинка по този начин.

5 общи митове за настинките

Хващането на настинка означава, че бебето има слаба имунна система

Здравите бебета се заразяват с вируси през цялото време и това не означава, че тяхната имунна система е слаба. Настинките са просто част от отглеждането и изобщо не се притеснявай.


Как да се грижим за болно бебе

Превенцията винаги е по-добра от самото лечение - тук има някои стъпки, които можеш да предприемеш, за да предпазиш бебето да развие обрив от пелена.

Не се паникьосвай

Ако наблюдаваш внимателно малкото си бебче, няма защо да се страхуваш от настинката. Детските вирусни инфекции от този вид са напълно нормални и твоето бебе ще бъде скоро по-добре.

5 бързи съвета за грижа за новородено с настинка

  • Увери се, че бебето получава достатъчно почивка.
  • Не давай на мъничето лекарство без рецепта - съществува риск от нежелани реакции.
  • Грижи се за носа на бебето си винаги, когато е необходимо, за да се чувства комфортно.
  • Увери се, че го храниш често, за да поддържаш бебето хидратирано.
  • Кърменето помага да се предотврати връщането на настинката, тъй като преминава в антитела, които предотвратяват инфекциите.

Как да се справиш с болничко бебче

Има много начини за облекчаване на симптомите за твоето бедно, настинало бебче, но понякога да извършиш по-малко значи повече. *NIVEA Baby Nasal Solution* съдържа стерилен физиологичен разтвор, за да почисти леко малките запушени нослета и да подпомогне бебето със самопочистването. Ако заспива трудно, опитай да успокоиш мъничето и да му помогнеш да диша по-лесно, като използваш NIVEA Baby Caring Oil, за нежен масаж.

Не забравяй, че ако детенцето диша бързо (над 60 вдишвания в минута), уринира по-малко от веднъж на всеки шест часа или неутолимо, важно е да се обадите на педиатъра. Високата температура над 37 градуса по Целзий при бебе на възраст под три месеца може да бъде треска. 

Грижа за твоето малко съкровище с NIVEA