Какво да направиш, ако бебето е настинало

Какво да направиш, ако бебето е настинало

Съвети за родители. Всички бебета страдат от вируси, въпреки че се грижим за тях. Научи какво да правиш, ако мъничето ти е настинало, кашля или не спи добре.

АЛЕЛУЯ! ВСИЧКО ЗА НАСТИНАЛО БЕБЕ

Открий какво предизвиква хрема при бебетата и ефекта, който има върху тази крехка възраст.
бебе в леглото

ПОЛЗАТА ОТ НАСТИНКАТА, ДОКАТО СИ БЕБЕ

Настинките не са толкова лоши. Хващането на вирусна инфекция като настинка в ранна възраст помага за изграждането на имунната система на бебето, което намалява вероятността то да се разболее отново, докато расте. По-силната имунна система означава по-здраво дете.

Защо децата са податливи на настинка?

Дори и да се грижиш за твоето скъпо мъниче, е много вероятно то да настине в даден момент. Симптомите са запушен нос или хрема, кашлица, липса на апетит и редовно кихане и за съжаление няма начин да се ускори възстановяването, което може да накара новите майки да се чувстват безпомощни и притеснени.

Настинките се причиняват от множество вируси, които са твърде малки, за да се видят, дори под микроскоп. Лесно се предават и твоето дете ще бъде изложено на вируси през цялото време, било то в детската градина, при роднини или в супермаркета. Децата са склонни да хващат повече настинки от възрастните и това е напълно нормално. Увери се, че държиш под око симптомите и се грижи добре за малкото дете и те ще изчезнат като дъжда за нула време. 

бебе със зимна шапка
5 общи митове за настинките

Настинките се причиняват от студено и мокро

Единственият начин да хванеш настинка, е да бъдеш заразена със съответния вирус. Въпреки това, ако си в студена и влажна обстановка, можеш също да задействаш симптомите на латентния вирус в системата. Затова е важно мъничето ти да е добре завито и сухо през зимните месеци.
бебе по гръб, настинка при бебетата
5 общи митове за настинките

Лошата настинка е също като грипа

Определянето на разликата между лошата настинка и грипа може понякога да е трудно. Бебешките симптоми за настинка обикновено настъпват постепенно, докато грипът бързо удря и тенденцията е да бъде по-тежък. Ако имаш затруднения при идентифицирането на вируса на твоето детенце, най-добре е да говориш с лекар специалист.
бебе спи върху рамото на майка си, настинало бебе
5 общи митове за настинките

Важно е да заведеш бебето на педиатър, ако се е простудило

Това е вярно, ако детето развие усложнения или е по-малко от три месеца. Въпреки това, при повечето вирусни настинки, лекарят няма да може да направи нищо, за да намали тежестта на настинката. Така че е най-добре да позволиш на детето да се възстанови у дома си с много любов и грижовни прегръдки.
бебе играе с играчки животни, педиатър при настинка
5 общи митове за настинките

Простудните заболявания обикновено се предават във въздуха

Не може да се отрече, че дишането на същия въздух като на някой с настинка може да предаде вируса, особено ако настиналият кашля и киха, но и докосването играе важна роля. Например, твоето бебе може да вземе играчка в детската градина с микроби върху нея и да хване настинка по този начин.
бебе се усмихва в леглото, митове за настинката при бебета
5 общи митове за настинките

Хващането на настинка означава, че бебето има слаба имунна система

Здравите бебета се заразяват с вируси през цялото време и това не означава, че тяхната имунна система е слаба. Настинките са просто част от отглеждането и изобщо не се притеснявай.

Как да се грижим за болно бебе

Превенцията винаги е по-добра от самото лечение - тук има няколко стъпки, които можеш да предприемеш, за да предпазиш бебето да развие обрив от пелена.
бебе и баща се смеят в леглото

Не се паникьосвай

Ако наблюдаваш внимателно малкото си бебче, няма защо да се страхуваш от настинката. Детските вирусни инфекции от този вид са напълно нормални и твоето бебе ще бъде скоро по-добре.

5 бързи съвета за грижа за новородено с настинка

  • Увери се, че бебето получава достатъчно почивка.
  • Не давай на мъничето лекарство без рецепта - съществува риск от нежелани реакции.
  • Грижи се за носа на бебето си винаги, когато е необходимо, за да се чувства комфортно.
  • Увери се, че го храниш често, за да поддържаш бебето хидратирано.
  • Кърменето помага да се предотврати връщането на настинката, тъй като преминава в антитела, които предотвратяват инфекциите.

КАК ДА СЕ СПРАВИШ С БОЛНО БЕБЕ

Има много начини за облекчаване на симптомите за твоето бедно, настинало бебе, но понякога по-малкото значи повече. Ако заспива трудно, опитай да успокоиш мъничето и да му помогнеш да диша по-лесно, като използваш NIVEA Baby Caring Oil, за нежен масаж.

Не забравяй, че ако детенцето диша бързо (над 60 вдишвания в минута), уринира по-малко от веднъж на всеки шест часа или неутолимо, важно е да се обадиш на педиатъра. Високата температура над 37 градуса по Целзий при бебе на възраст под три месеца може да бъде треска.

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ