Светът е нашата Кожа

Да се грижим за кожата си означава да се грижим за света около нас. Всичко, което засяга нашата планета, ще окаже влияние и върху нас, нашето здраве и кожата ни. По начинът, по който NIVEA се отнася към естествения баланс на човешката кожа, се отнася с внимание и към самата природа. Това е причината да се ангажираме с устойчивост на всяка стъпка. Създаването на най-безопасната, най-ефективната и устойчива грижа за кожата е като пътешествие. Вярваме в непрестанното подобрение. Поради това, предприемаме стъпки към истински устойчиви иновации във всичко, което правим - от нашите формули, до начина, по който произвеждаме и пакетираме продуктите ни за грижа за кожата и отвъд.
onlooking-woman-wind-turbine-solar-panel

Стремим се да използваме съставки от източници, които израстват отново или се саморегенерират. Отворени сме по отношение на най-устойчивото решение, което може да включва синтетично използване на дадена съставка, вместо добиването от естествения източник.

Философията ни за опаковане е „намали, използвай пак, рециклирай“. Продължаваме да развиваме нашите производствени методи и опаковки, за да пестим енергия, суровини и емисии.

И гарантираме, че всички, участващи в създаването на нашите NIVEA продукти за грижа за кожата, се третират по начина, по който искаме да се отнасят и към нас: с внимание и грижа.

Следвай ни в нашето пътешествие и открий как ние в NIVEA се опитваме непрекъснато да взаимодействаме с нашия свят по най-внимателните начини, за да създадем грижа за кожата, която защитава кожата и природата ни.


Източници

УСТОЙЧИВОСТ ОТ НАЧАЛОТО

Добрите неща идват от най-добрите възможни източници. Ето защо ние се уверяваме, че всичко, което влагаме в нашите NIVEA продукти, е безопасно и здравословно за употреба - и затова се стремим да използваме устойчиви източници на материали, когато е възможно. Нашите изследователски екипи продължават да търсят нови, още по-добри съставки и алтернативни източници, за да намалим възможно най-много въздействието върху околната среда.

ОТГОВОРНИ ИЗТОЧНИЦИ

По-голямата част от доставчиците на NIVEA изпълняват социалните и екологичните изисквания в нашия Етичен кодекс към доставчиците - и ние активно им помагаме да отговарят на нашите високи стандарти.

Присъединяваме се към борбата срещу обезлесяването, за да защитим биоразнообразието на нашата планета и нашия климат. Обезлесяването е един от най-големите двигатели на климатичните промени. Без гори много видове губят местообитанието си, а Земята - своите „зелени бели дробове“. Като част от нашата борба с обезлесяването, ние използваме хартия, сертифицирана от Съвета за управление на горите (FSC) и планираме да доставяме само сертифицирана FSC или рециклирана хартия от началото на 2020г.

Стремим се да популяризираме активно всичко това, за да сме сигурни, че грижата за кожата ни е толкова нежна към нашата планета, колкото и за кожата ни.

190716_Nivea_Sustainability_Infographic_01_1640x1230-update

УСТОЙЧИВО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПАЛМОВО МАСЛО

Някои от съставките в нашите NIVEA продукти са добити от маслото от палмово дърво - всъщност производните на палмовото масло се използват в 70% от всички козметични продукти. Проблемът с палмовото масло е, че често се разрушават големи площи от тропически гори, за да се освободи място за палмови плантации. Вярваме, че палмовото масло трябва да се добива устойчиво, без да допринася за обезлесяването. Замяната на палмово масло с друго растително масло обаче не е най-добрият вариант, тъй като културите с палмово масло имат много висок добив. Алтернативата, вариантът с по-малко добиви растителни масла би бил по-малко устойчив, тъй като за израстването на културите ще е необходима повече земя.

Вместо това ние насърчаваме преминаването към устойчиво произведено палмово масло с нашите партньори по цялата верига на доставки. Beiersdorf се присъедини към Кръглата маса за устойчиво палмово масло (RSPO) и Форума за устойчиво палмово масло (FONAP).

Ръководени от нашата „Пътна карта за устойчивост на палмите“, ние сме на път да снабдяваме само сертифицирани устойчиви производни на масло от палмови ядки по целия свят. Това включва нашата подкрепа за разширените сертификационни критерии на FONAP за по-устойчиво масло от палмови ядки - например намаляване на парниковите газове и забрана за палмови насаждения върху торф и други богати на въглерод земи.

Нашата цел за 2020г. е да доставим всички суровини от Beiersdorf на базата на палмово масло (ядка) от устойчиви източници. До 2018г. вече бяхме покрили 63% от нашите палмови базирани суровини с устойчиво сертифицирани суровини (RSPO „Mass Balance“ стандарт). Докато не постигнем целта си за пълен преход до 2020г., ще продължим да компенсираме останалия дял от нашето усвояване със сертификати за устойчивост (RSPO „Book and Claim“).

През 2018г. за първи път участвахме в Горската програма за разкриване на въглеродни емисии (CDP) и получихме „Резултат A“ за нашите усилия за борба с обезлесяването в нашата верига за доставка на палмово масло.

ИЗБОР НА НАЙ-УСТОЙЧИВИТЕ ИЗТОЧНИЦИ

Независимо дали са възобновяеми и натурални или синтетични: за NIVEA безопасността, качеството и устойчивостта са основните критерии при набавянето на съставки.

Често натуралните и естествено добити съставки, които поддържат естествените функции на нашата кожа, са изборът на NIVEA. Това, което също е чудесно за естествените и произведени от природата съставки е, че те могат да се възобновяват. Много от суровините, които използваме за NIVEA, са в изобие и се саморегенерат - като рапичното масло или слънчогледовият восък в балсама ни за устни, извлечен от полета, които цъфтят всяка година. Ние се стремим да гарантираме, че нашите натурални и естествено добити съставки се набавят по устойчив начин за запазване на ресурси.

Поглеждайки цялостно, синтетиката може да бъде очевидна двойна победа за планетата ни и за кожата ни: В много случаи синтетичните съставки са по-чисти и с по-добро качество. Като допълнение, когато една съставка е създадена в лаборатория, няма нужда от ниви за отглеждане на растения и водни култури. Вместо това тези полета и тази вода могат да бъдат използвани за отглеждането на храни. В някои случаи това може да направи синтетично произведените съставки по-ресурсно благоприятния избор.

В NIVEA взимаме предвид по-широка перспектива при внимателния подбор на нашите съставки - докато здравето и защитата на кожата ти винаги са наш приоритет.

190716_Nivea_Sustainability_Infographic_02_1640x1230-update

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ "НАТУРАЛНИ" И "ЕСТЕСТВЕНО ДОБИТИ" СЪСТАВКИ?

Натуралните продукти като етеричните масла се произвеждат директно от натурални суровини. Те се добиват от тези материали чрез физически процеси (например дестилация) или други процедури на приготвяне, включително традиционните (например извличане с използване на разтворители) без преднамерена химическа модификация.

За естествено добитите съставки, суровините - напр. кокосовото масло - се обработват допълнително, преди да намерят своето място в нашите формули - напр. маслен алкохол. Те се получават чрез определени химически и/или биологични процеси.


Производство

ДОБЪР НАЧИН ЗА ПРАВЕНЕ НА ДОБРИ НЕЩА

Инвестираме много енергия в разработването на възможно най-добрите формули за твоята кожа. Извличаме съставки, които са безопасни, допълващи естествените функции на кожата и все повече и по-често сме източник на природосъобразни такива.

Естествено, ангажиментът ни да защитаваме нашата планета и нашите общности се отнася и до начина, по който произвеждаме продукти за грижа за кожата. Ние се стремим да намалим приноса си на въглероден диоксид, да спестим енергия и да гарантираме добри условия на работа за всички, участващи в създаването на продукти на NIVEA.

190716_Nivea_Sustainability_Infographic_03_1640x920-update

КОДЕКС

Създаването на NIVEA продукти е съвместно усилие и ние се чувстваме отговорни към всички участващи в процесите. Етичният ни кодекс към доставчиците, поставя високи стандарти към нашите доставчици и подизпълнители - същите високи стандарти, към които се придържаме и ние. Ние се ангажираме да защитаваме човешките права и не толерираме принудителен или детски труд, корупция или дискриминация в нашите оперативни процеси на доставки. Ние не просто поставяме изисквания, а и помагаме на нашите доставчици да установят устойчиви процеси за доставки. Да помогнем на другите да защитят нашата планета е добре дошла възможност за положително колективно въздействие.

НАШИТЕ АНГАЖИМЕНТИ СПРЯМО УПОТРЕБАТА НА ЕНЕРГИЯ

Решени сме да намалим отпечатъка си по отношение на въглеродния диоксид - и енергийните ни цели са амбициозни. До 2025г. планираме да намалим свързаните с енергията емисии на CO2 със 70% спрямо 2014г - за всеки NIVEA продукт, който произвеждаме! Започнахме с преглед на енергийната инфраструктура във всички наши производствени съоръжения, които все още използват енергия от конвенционални източници. До края на 2018г. успяхме да достигнем понижение от 59%. Прехвърлихме всички съоръжения към възобновяема енергия, включително големите ни производствени центрове в Германия и Испания, с изключение на централите в Мексико и Нигерия. До 2020г. планираме да използваме само възобновяема енергия, навсякъде където произвеждаме NIVEA продукти, което значително ще редуцира емисиите ни на парникови газове.

Намаляване на отпадъците

ОТПАДЪЦИТЕ СА РЕСУРСИ!

NIVEA пое ангажимента „без отпадъци към сметищата“ по-рано - и вече успяхме да го постигнем! Нито един от установените ни производствени центрове не изпраща отпадъци към депата за смет. Вместо това, всички отпадъци се рециклират или изгарят, за да създадат топлина и електричество. Това означава, че нашите производствени отпадъци не попадат в околната среда. От нещо, от което да се отървеш, отпадъците се превръщат в нов материал или източник на енергия.
190716_Nivea_Sustainability_Infographic_04_1640x1230-update

НАМАЛЯВАНЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ ЗАПАЗВА РЕСУРСИТЕ

Задържането на отпадъците извън сметищата е само едната страна на историята. По-малко общи отпадъци означава по-малко замърсяване и по-малко потребление на ценни ресурси. Ето защо продължаваме да подобряваме процесите си на планиране и производство, за да избегнем отпадъците, където можем. Пример: любимата ни синя кутийка крем NIVEA. Използвахме големи правоъгълни алуминиеви листове, от които изрязвахме страничните части, капака и дъното. В края на 2017г. променихме процеса, като преминахме към предварително нарязани алуминиеви части. Това спестява 54гр. алуминиев отпадък на лист, общо 14 тона алуминий годишно. По-малко материал за транспортиране и по-малко отпадъци за рециклиране, означава също, по-малко гориво за транспортиране и по-малко емисии на въглероден диоксид.

Опаковане

ФИЛОСОФИЯ НА УСТОЙЧИВАТА ОПАКОВКА

Искаме да сме сигурни, че всичко за нашите продукти е устойчиво - включително първото нещо, което виждаш във всеки продукт на NIVEA: опаковката му. Още през 2009г. ние поставихме екологично чисти опаковки в дневния си ред. Следвайки принципа „избягвай, намалявай, използвай повторно и рециклирай“, ние използваме опаковки, които запазват твоите NIVEA продукти безопасно свежи, докато влиянието ни върху околната среда постепенно намалява все повече и повече.

ПО-МАЛКО Е ПОВЕЧЕ

Използването на по-малко материали за нашите опаковки спестява ценни ресурси и помага да се избегнат отпадъци. Пример: нашите кремове за ръце. Когато през 2016г. преминахме на тънки капачки на тубите, спестихме около 50 тона полипропилен само през първата година. Още през 2013г. въведохме опаковки пълнители като тези за крем-душ NIVEA Creme Soft или течния сапун за ръце. Чрез презареждане на душ-гел NIVEA Creme Soft чрез пълнителя, вместо да купуваш нова опаковка с дозатор, можеш да спестиш 75% отпадъци!

РЕЦИКЛИРАНЕ:
ОТНОВО И ОТНОВО

Ние работим за кръговата икономика, като използваме все повече рециклирани материали в опаковките си. По този начин NIVEA допринася за целта на Beiersdorf: 25% от рециклирани материали в пластмасови опаковки в Европа до 2025г. Значителен дял от опаковките на NIVEA вече може да бъде рециклиран. И като част от целта на Beiersdorf за 2025г., се стремим към 100% рециклируеми опаковки, подходящи за компостиране или за многократна употреба, до тази дата.

hand-touching-bark-tree-rings

След употреба

hand-in-water-woman-in-water

С ВНИМАНИЕ КЪМ ОКЕАНИТЕ

За да сме сигурни, че нашите продукти имат възможно най-малко въздействие върху околната среда, ние правим всичко възможно, за да разрешим потенциалните проблеми незабавно и ефективно. Например микропластмасата: още през 2013г. взехме решение да премахнем постепенно пластмасовите частици, направени от полиетилен от нашите продукти. Две години по-късно всички наши формули са вече без микропластмаса. Но ние не се спряхме само до тук: Целта ни е всички наши продукти да се изплакват, включително душ-гелове и шампоани, без остатъчна микропластика според екологичната програма на Организацията на обединените нации, най-късно до 2020г. За да постигнем тази цел, елиминирахме непрозрачните вещества под формата на твърди, неразтворими във вода синтетични полимери от нашите отмиващи се продукти.

Следва премахването и на полиамида: планираме да елиминираме изцяло полиамида от нашите формули без отмиване до края на 2020г.

Нито един от нашите европейски слънцезащитни продукти не съдържа химическите UV филтри оксибензон и октиноксат - съставки, за които се предполага, че имат силно вредно въздействие върху кораловите рифове. Затова европейските ни слънцезащитни продукти отговарят на Хавайския закон, приет през 2018г., който забранява използването на тези съставки в слънцезащитни продукти там. За да сме постоянно информирани и в крак с въпросите за устойчивостта, следим отблизо новите научни открития и ги оценяваме по отношение на съставките, които използваме в нашите продукти - с готовност да предприемем действия, ако бъде необходимо.

МИКРОПЛАСТМАСА

Обществената дискусия около темата за микропластмасата е много противоречива и често сложна, тъй като все още няма международно обвързващо определение за понятието „микропластмаса“. Ние разбираме микропластмасата като твърди, неразтворими във вода пластмасови частици, които са 5 милиметра или по-малки и не са биоразградими. Затова разчитаме на обоснованото определение на UNEP, Програмата на Обединените нации за околната среда и по този начин се придържаме към широко споделяното научно становище.

190716_Nivea_Sustainability_Infographic_05_1640x920-update v2
Знаеш ли, че синтетичният текстил е сред основните източници на микропластмаса в океаните ни? За разлика от тях, продуктите за лична грижа са само 2 процента. Въпреки това, NIVEA и Beiersdorf признаха необходимостта от незабавни действия още в самото начало. Ето защо ние премахваме микрочастиците от всички наши формули и продължаваме да изследваме нови, безопасни за околната среда алтернативи.
leaf-close-up-person-applying-cream

В миналото използвахме малки твърди пластмасови частици, изработени от полиетилен, така наречените микрочастици, в измиващите се продукти за тяло (пилинг, душ-гелове и др.) за нежен пилинг ефект върху кожата. През 2013г. NIVEA реши да замени частиците от полиетиленовия пилинг с екологично съобразени алтернативи. От 2015г. нашите продукти не съдържат микрочасти. Вместо това NIVEA използва целулоза, силициев диоксид и касторов восък. Целулозата е биоразграждащ се органичен материал, който се среща и в растителните влакна. Силициевият диоксид е сходен по химичен състав на кварцовия пясък, а рициновият восък е естествена, биоразградима суровина с твърда, подобна на восък консистенция.

Елиминирането на микрочастиците е само първата стъпка. Работим интензивно и за пълна замяна на съставките, базирани на микропластмаса, които са били използвани за постигане на характерен цвят и вид на някои от продуктите ни.

Целта ни е да преработим формулите на всички измиващи се продукти, като душ-геловете и шампоаните, на глобално ниво, до края на 2020 година. Успоредно с това ще заменим съставките с полиамид, които използваме за подобряване на текстурата и усещането за допир в някои от продуктите ни без отмиване. Премахването на микропластамасата от всички продукти на NIVEA е висок приоритет за нас в световен мащаб.

РАЗТВОРИМИ И ГЕЛООБРАЗНИ СИНТЕТИЧНИ ПОЛИМЕРИ

Козметичните продукти и продуктите за лична хигиена могат също да съдържат разтворми и подобни на гел синтетични полимери - понякога наричани „течни пластмаси“. Тези синтетични полимери са част от дебата за микропластмаса в някои страни, но значително се различават от микропластмасата, спрямо широко споделеното научно разбиране и определения от независими организации като Програмата на ООН за околната среда. Според настоящото състояние на научните изследвания - разтворимите и гелообразните полимери не са част от глобалния проблем със замърсяването на водата. Въпреки това, тъй като ние се стремим непрекъснато да подобряваме формулите си и да бъдем начело на устойчивите иновации, подкрепяме по-нататъшни изследвания за въздействието на синтетичните полимери върху околната среда и ще използваме все повече и повече така наречените биополимери. В същото време ще гарантираме, че нашите NIVEA продукти осигуряват същата добра за кожата грижа и високо качество, както до сега.