Митове за красотата: истина или не?

ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ОСТАРЕЛИТЕ МИТОВЕ!

Съветите от баба ви или майка ви често са добри и правилни. Но някои от тях са пълна измислица. Разглеждаме 20 мита за красотата и ви разкриваме последните научни становища.

Митове и грешки
Какво представлява митът?


Терминът произлиза от гръцки и означава грешно схващане, на което много хора вярват, без да го проверят, макар и отдавна да е загубило връзката си с научните знания. Защо митовете остават в съзнанието ни? Една от причините е, че сме ги научили като деца и никога не сме ги забравили. По този начин повтаряме определени действия сутрин в банята оттогава – просто защото вярваме в тях и сме свикнали да ги правим. Нека изпитаме митовета за грижата за кожата и косата и да разкрием някои грешки и истини. Да се отървем от тези погрешни схващания!


Митове, свързани с грижата за лице

Кой всъщност си мисли, че пастата за зъби помага за справянето с пъпки? Някои митове възникват случайно и остават поколения наред. Събрали сме митове за грижата за лицето и показваме истината зад много погрешни схващания.

Грижа за лицето: може ли тези митове да са грешни?

МИТ: Кожата се пристрастява към хидратиращ продукт

Със сигурност не. Кожата ви не се адаптира към грижата, която получава, намалявайки производството на вода или липиди. Кремовете само балансират тяхната липса и засилват защитните слоеве на кожата.

Грижа за лицето: може ли тези митове да са грешни?

МИТ: Можете да използвате кърпа, за да си направите масаж на лицето

Абсолютно невярно. Трябва да сте внимателни, когато подсушавате лицето си. След почистване нежно го потупайте с кърпата. Това може да отнеме по-дълго време, но така кожата е подложена на по-малко стрес.

Грижа за лицето: може ли тези митове да са грешни?

МИТ: Ексфолирането изсушава кожата

Определено не. Ексфолирането нежно премахва замърсяванията и мъртвите кожни клетки, стимулира регенерацията на клетките и подобрява кръвообращението в горните слоеве на кожата. Също така намалява прекомерното омазняване, без да нарушава баланса на кожата или да я изсушава.

Грижа за лицето: може ли тези митове да са грешни?

МИТ: пастата за зъби облекчава пъпки

Не е добра идея! Някои пасти за зъби съдържат цинк и наистина имат изсушаващ и противовъзпалителен ефект. Много обаче съдържат флуорин и ментол. Тези съставки дразнят кожата и могат дори да влошат състоянието ѝ.

Вярвания за косата

На главата си имаме шест милиона косъма. Има много митове относно това как да се грижим за косата си и как расте тя. Какво е общото между митовета за косата и шампоана? В определен момент и двете трябва напълно да се отмият? Започваме!

Грижа за косата: край на остарелите традиции!

МИТ: Подрязването на връхчетата стимулира растежа на косата

За съжаление не. Косата не става по-гъста или по-дълга с редовно подрязване – дори и да е всеки месец. Отговорен за растежа е коренът на косъма, а той не се стимулира от подстригване. Въпреки това, грижата за краищата допринася за по-здравия вид на косата.

Грижа за косата: край на остарелите традиции!

Вярване: Трябва да разресвате косата си по 100 пъти на ден

Не. Честото ресане стимулира кръвообращението на скалпа, което означава, че произвежданият себум се разпределя по косъма. Този мазен слой придава блясък на косата.

Грижа за косата: край на остарелите традиции!

МИТ: Най-добре е косата да се подстригва при пълнолуние

Вероятно. Приливът показва колко е силно влиянието на луната върху морската вода. Хората, които вярват в силата на луната, вярват, че тя може да повлия на водния баланс в тялото и косата им. Те считат, че косата расте по-бързо, ако се подстриже, докато луната расте.

Грижа за косата: край на остарелите традиции!

МИТ: Бирата и яйцата са страхотни за силна коса

Със сигурност. Смесете жълтък със зехтин, оставете да престои и след това изплакнете обилно – тази домашна версия на балсам ще направи косата блестяща. Бирата е по-силна, но за съжаление няма приятен аромат.


Вярвания за тялото

Ще разгледаме няколко мита за тялото – от глава до пети. Отслабва ли се от потене? Само слух. Трябва ли да пиете вода дълго след като ожаднеете? Каквато и да е истината – приемете я.

Грижа за тялото: голата истина

МИТ: Най-добре се наспивате преди полунощ

Не е вярно: Важни са фазите на дълбокия сън – времето, когато умът и тялото се възстановяват – а те протичат в първите пет часа след заспиване. Няма значение дали е преди или след полунощ.

Грижа за тялото: голата истина

МИТ: Не е възможно да се пие прекалено много вода

Точно обратното. Прекалено многото вода може да навреди на тялото. Особено когато се потите много, тялото губи сол. Препоръката да се пият около 2-3 литра на ден е доста неточна. Това количество зависи от теглото и физическата ви активност.

Грижа за тялото: голата истина

МИТ: Потенето допринася за страхотна фигура!

Всъщност не. Потенето подобрява начина, по който се чувстваме, но не ни прави по-слаби. Дали по време на спорт или в сауната: водата, която губим, когато се потим, се възстановява, когато пием след това.

Грижа за тялото: голата истина

МИТ: Потта под мишниците винаги мирише лошо

Изобщо не е така! Влагата под мишниците няма миризма. Неприятната миризма се образува само когато собствените бактерии на тялото започнат да се разтварят в потта.

Грижа за тялото: голата истина

МИТ: Разширените вени се причиняват от кръстосване на краката

Забравете. Макар че разширените вени наистина се появяват първо в задната част на коленете, кръстосването на крака няма нищо общо с това. Проблемите на вените са резултат от генетична слабост на съединителната тъкан.

Грижа за тялото: голата истина

МИТ: Бръсненето на краката прави космите по-гъсти

Не е истина. Когато обръснатите косми пораснат, те изглеждат по-дебели само защото са с една и съща дължина.

Грижа за тялото: голата истина

МИТ: Дългите вани изсушават кожата

Това по принцип е вярно, но ако спазвате няколко основни правила, можете да се наслаждавате на ваната си без притеснения. Температура: 38 градуса. Продължителност: не повече от 30 минути. С хидратиращи добавки за вана можете да осигурите допълнителна защита за кожата си.


Други митове

Чували ли сте, че колите са просто солариуми на четири колела? Разбери кои са популярните вярвания относно красотата.

Вярвания за организма и кожата

МИТ: Шоколадът причинява пъпки

Не е истина. Нездравословното хранене може да има негативен ефект върху външния вид на кожата ви. Запушените пори обаче са основния виновник за пъпките и се причиняват от повишено производство на себум и рогови клетки. Причини за това са хормоналното ви състояние, типа на кожата ви и грижа

Вярвания за организма и кожата

МИТ: петната по ноктите се следствие на липсата на калций.

Не е истина. Причината за тези петна са малки разкъсвания в зоната на растеж на ноктите.

Вярвания за организма и кожата

МИТ: Четенето на слаба светлина уврежда очите

Не е вярно! Четенето на слаба светлина не уврежда очите. Просто очните мускули трябва да работят по-усилено, но самото зрение не намалява.

Вярвания за организма и кожата

МИТ: Изкуственият тен предпазва от изгаряне

Частично вярно. Тези, които имат натрупан тен, имат и малко повече естествена защита. Това, обаче, не ви предпазва от слънчево изгаряне и е необходимо да защитите кожата си с подходящ слънцезащитен продукт.

Вярвания за организма и кожата

МИТ: В колата не можем да почернеем

Частично вярно. 35% от UVB-лъчите и по-голяма част от UVA-радиацията преминават през стъкло и могат да доведат до образуване на тен, но и до увреждане на кожата. За това дори и в колата използвайте слънцезащитен продукт.

Интересни съвети за теб