Открийте NIVEA

Търся информация или продукти за

Поръчай любимите си NIVEA продукти директно до твоя дом, с помощта на нашите онлайн партньори!

Как да кърмиш

Как да кърмиш бебчето си

Твоят наръчник за успешно кърмене

Кърменето предоставя идеална възможност за споделяне на специално време за свързване с бебето и за осигуряване на възможно най-доброто му начало в живота.

Основи на кърменето за нови майки

Кърменето е процес на учене както за майката, така и за детето, и овладяването на основите е ключът към успеха.

Поддържай очакванията си реалистични

breastfeeding-advice

Не очаквай кърменето да бъде нещо, което ще възприемеш веднага. В началото може да е трудно и неудобно. Увери се, че очакванията ти са реалистични, тъй като това може значително да увеличи шансовете ти за овладяване на процеса на кърмене.

Всичко за различните позиции при кърмене

Няма правилни или грешни начини да кърмиш. Всичко е в намирането на техника, която работи най-добре както за теб, така и за твоето бебе.
Ето три най-популярни позиции за кърмене:

  • Люлката - това е класическата позиция за кърмене. Просто подпирай бебето на ръката си и го приближи към гърдите си. Ако си уморена, позицията на люлката понякога може да доведе до възпаление на зърната, така че може да искаш да изпробваш и други позиции.
  • Легнало положение - изтощените нови майки могат да сметнат тази позиция за по-удобна, особено ако усещат бодежи. Завърти се на една страна, опъни една от ръцете си и закрепи бебето си на хоризонтално разположената гърда.
  • Хватка - полезна позиция за спасяване на ръцете от отмаляване или при кърмене на близнаци. Задръж мъничето си над едната си ръка, с тяло и крачета, обвити около гърба ти, а главата - до гърдите, в перфектна позиция, за да се формира "хватката".

 

Кърменето е уникална възможност за свързване

Кърменето не само ти позволява да поддържаш живота на бебето си, като му осигуряваш всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да расте и да се развива, но и физическата близост осигурява известно време за свръзване на майката с бебето. Докато държиш мъничето си в безопасност в ръцете си по време на хранене, показваш на бебето, че си тук, за да го обичаш и да го предпазваш.
Кърменето също освобождава хормони, които насърчават майчинските инстинкти и емоционалната близост. Привързаността, образувана по време на кърменето в живота на бебето, ще продължи да расте, докато твоето дете се развива в детството и след това. 

Не забравяй чувството си за хумор!

mother-playing-with-baby

Понякога просто трябва да се смееш! Независимо дали става дума за замърсена кърпа на рамото ти, докато пазаруваш или случайно напръскаш лицето на някой наоколо с твоето мляко, когато бебето се отдръпне, кърменето е чудесно преживяване, но може да доведе и до безброй забавни моменти.

Кърменето не е за всички!

mother-and-baby

Ако не успееш да кърмиш мъничето си, всичко е наред. Много майки успешно бутилират храната на децата си без никакви проблеми, така че няма нужда да се чувстваш виновна. Каквото е правилно за едно семейство не винаги действа и за друго - всичко е следствие на експериментиране.

5 бързи съвета за грижа за себе си докато кърмиш

  • Увери се, че гърбът ти е добре поддържан със стол или възглавница за кърмене.
  • Дръж бутилка вода и лека закуска на мястото, преди да започнеш да захранваш.
  • Подходящият сутиен за кърмене е ценна инвестиция, която ти помага да се чувстваш комфортно.
  • Вземи няколко памучни тампона за гърди, за да предотвратиш течовете.
  • Не забравяй резервоара за кърмене, за да направиш нощните захранвания много по-удобни.
background

Грижа за твоето подрастващо бебче с продукти от NIVEA

Нашите препоръки за теб