Грижа за бебето - основите

Как да осигурите на бебето си най-добрата възможна грижа Научете всичко за основите за бебето - невероятни съвети за смяна на пелените, приспиване на бебето и как да сме в безопасност под слънцето.

Грижа и връзка с ново бебе

Когато майката и бебето се свързват за първи път, се създава специална връзка - връзка до живот. Полагането на грижи за вашето бебе през тези начални етапи може да бъде предизвикателно, но веднъж след като сте изградили режим на грижа за бебето, всичко ще започне да си идва на мястото.

5 съвета за здрава бебешка кожа

 1.  Не излагайте малки бебета на пряка слънчева светлина, тъй като кожата им не може да поправи уврежданията от UV лъчите
 2.  Не използвайте агресивни перилни препарати, тъй като те могат да предизвикат раздразнение
 3. Използвайте нежни продукти като *NIVEA Baby Шампоан за коса и тяло*, за да измиете бебето и да запазите кожата му добре хидратирана, например с *NIVEA Baby Нежен крем*
 4. Не къпете бебето повече от 1-2 пъти седмично, за да предотвратите изсъхването на кожата
 5.  Уверете се, че бебешките дрехи са направени от меки, естествени материи и обличайте детето си с няколко слоя, вместо с прекалено топли дрехи, за да предотвратите изпотяването

Грижа за чувствителната кожа на вашето бебе

Добре известно е, че бебетата имат най-гладката и деликатна кожа, която изисква специална грижа, за да остане здрава. Тъй като все още се развива и не е формирала напълно защитните си качества, може да бъде склонна към зачервявания и раздразнения и да е чувствителна към различни съставки като например алкохол. 
Зоната на пелените е особено чувствителна, тъй като често е влажна и е в контакт с урина. Много е важно да запазите тази зона чиста и без оплаквания, за да имате щастливо бебе. А почистването се налага често. Кърпички *NIVEA Baby Pure & Sensitive* почистват, като запазват естествената pH5 стойност на кожата. 
Обривът в зоната на пелените е много често състояние при бебетата и почти всяко бебе ще го изпита в един или друг момент до определена степен. Обривът може да бъде причинен от бактериална инфекция, нови храни или просто от триене и влага. Честата смяна на пелените и почистването на седалището са важни стъпки в предотвратяването на обрива. Използвайте *NIVEA Baby Крем против подсичане* в допълнение, за да създадете бариера и да запазите зоната на пелените суха и комфортна.
Почистване на седалището на бебето

Как да смените пелена

Почистване на седалището на бебето

Много е важно да избършете добре седалището на бебето, включително гънките и гривничките по кожата. NIVEA Baby Soft & Cream Бебешки почистващи кърпички са идеални за това и осигуряват успокояващо облекчение за зоната, докато почиствате.
 
Слагане на чиста пелена

Как да смените пелена

Слагане на чиста пелена

Плъзнете чиста пелена под бебето с лепенките нагоре, преди да я издърпате напред и да за затегнете с лепенките - готови сте!
Намиране на подходящото място

Как да смените пелена

Намиране на подходящото място

Намерете чиста, равна повърхност, върху която да смените пелената - на пода, на маса или на маса за повиване. Поставете бебето си върху мека подложка за повиване, която може да се пере, одеяло или хавлиена кърпа.
Защита за чувствителната зона

Как да смените пелена

Защита за чувствителната зона

Мокрите пелени могат да предизвикат триене, подсичане и дразнене. След почистване нанесете малко NIVEA Baby My First Cream. Нежната формула с цинков оксид успокоява кожата и я предпазва от раздразнения.
 
Махане на старата пелена

Как да смените пелена

Махане на старата пелена

Нежно съблечете мъничето, отворете пелената, използвайте кърпички, за да почистите и ги поставете в пелената, преди да я завиете и да я залепите с лепенките.

Опознаване

Въпреки че повечето майки незабавно се свързват със своето бебе, става дума за това да се опознаят взаимно и да се почувстват комфортно. Времето, което прекарвате в грижа за бебето си в тези ранни етапи, е много важно време за изграждане на връзка.
Насладете се на тези интимни моменти

Насладете се на тези интимни моменти

Има много прекрасни моменти, които да очаквате, докато прекарвате време с бебето си - дали ще е времето за къпане, смяната на пелените или приспиването. Можете да се насладите на тези моменти само веднъж!

Съвети за ежедневните грижи за Вашето бебе

При толкова много и различни виждания относно грижите за бебето е лесно да се объркате, но тези няколко съвета ще Ви помогнат в избора.
Спящо бебе означава Щастлива мама

Спящото бебе означава щастлива майка

Бебетата рядко се напасват към навиците за сън на родителите. Всяко бебе има своя схема за сън и за повечето родители най-работещата стратегия е да спят, докато спи и бебето, за да не се чувстват постоянно изморени.

Как да приспим бебето

Едно от нещата, с които се сблъскват повечето нови майки още от самото начало е изтощителното среднощно будене на бебето. Няма магическа формула, която да накара бебето да заспи и да не се събужда, но има няколко стратегии, които може да приложите.

Разграничете игрите и дневните активности от времето за почивка вечер, за да дадете възможност на бебето да „настрои биологичния си часовник“. Ритуалите, като къпане и нежна светлина преди лягане, също действат успокояващо. Старайте се приспиването да бъде кратко и леко, за да може бебето Ви да го асоциира с време за сън.

Някои бебета обичат да имат до себе предмети, които да им вдъхват сигурност и имат познат аромат, като одеяло или мека играчка – те им действат успокояващо. Винаги се уверявайте, че всички меки предмети в леглото на бебето са безопасни!
Добре е да оставите време между последното хранене на бебето и приспиването му. Ако го нахраните непосредствено преди лягане, бебето ще възприеме тези две активности като взаимосвързани и ще очаква да го нахраните, когато се събуди през нощта.

Необходимо ли да използвам бебешки слънцезащитни продукти?

Необходимо ли да използвам бебешки слънцезащитни продукти?

Според дерматолози защитата на кожата при децата под 3 годишна възраст още не е напълно развита, затова избягвайте да излагате бебето на пряка слънчева светлина. Но когато излизате навън, използвайте лосион с висок слънцезащитен фактор, като *NIVEA Baby SUN Protection Lotion SPF 50+*

Идеи за грижа за бебето през летните месеци

 • Обличайте бебето си в подходящи за лятото дрехи. Леките и светли материи предпазват от прегряване при високи температури. Не забравяйте да сложите шапка на бебето, за да предпазите лицето му от слънцето.
 • Хидратацията на бебето става още по-важна през летните месеци. Когато температурите са изключително високи, кърмете по-често. Допълнително може да давате на бебето бутилирана (трапезна) вода.
 • Охлаждането е ключово през летните месеци, тъй като бебетата не се потят, за да се охладят ефективно, колкото възрастните. Затова е изключително важно да наблюдавате бебето и да сте сигурни, че не е прегряло.
 • Както знаем, защитата от слънцето е от изключителна важност за бебетата, но тяхната кожа е толкова чувствителна, че е препоръчително избягването на директната слънчева светлина. Сенчестите места са най-добрият избор, за да не излагате бебето на риск.
 • Избягвайте извеждането на бебето, когато слънцето е най-силно. Часовете между 10:00 и 14:00 са най-рискови за излагане на слънце. Дори само 10-15 минути навън в през тези часове, могат да доведат до изгаряне на деликатната бебешка кожа и прегряване.