Как да кърмиш бебчето си

Твоят наръчник за успешно кърмене Кърменето предоставя идеална възможност за споделяне на специално време за свързване с бебето и за осигуряване на възможно най-доброто му начало в живота.

Основи на кърменето за нови майки

Кърменето е процес на учене както за майката, така и за детето, и овладяването на основите е ключът към успеха.
breastfeeding-advice

Поддържай очакванията си реалистични

Не очаквай кърменето да бъде нещо, което ще възприемеш веднага. В началото може да е трудно и неудобно. Увери се, че очакванията ти са реалистични, тъй като това може значително да увеличи шансовете ти за овладяване на процеса на кърмене.

Всичко за различните позиции при кърмене

Няма правилни или грешни начини да кърмиш. Всичко е в намирането на техника, която работи най-добре както за теб, така и за твоето бебе.
Ето три най-популярни позиции за кърмене:

  • Люлката - това е класическата позиция за кърмене. Просто подпирай бебето на ръката си и го приближи към гърдите си. Ако си уморена, позицията на люлката понякога може да доведе до възпаление на зърната, така че може да искаш да изпробваш и други позиции.
  • Легнало положение - изтощените нови майки могат да сметнат тази позиция за по-удобна, особено ако усещат бодежи. Завърти се на една страна, опъни една от ръцете си и закрепи бебето си на хоризонтално разположената гърда.
  • Хватка - полезна позиция за спасяване на ръцете от отмаляване или при кърмене на близнаци. Задръж мъничето си над едната си ръка, с тяло и крачета, обвити около гърба ти, а главата - до гърдите, в перфектна позиция, за да се формира "хватката".

 

Кърменето е уникална възможност за свързване

Кърменето не само ти позволява да поддържаш живота на бебето си, като му осигуряваш всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да расте и да се развива, но и физическата близост осигурява известно време за свръзване на майката с бебето. Докато държиш мъничето си в безопасност в ръцете си по време на хранене, показваш на бебето, че си тук, за да го обичаш и да го предпазваш.
Кърменето също освобождава хормони, които насърчават майчинските инстинкти и емоционалната близост. Привързаността, образувана по време на кърменето в живота на бебето, ще продължи да расте, докато твоето дете се развива в детството и след това. 
mother-playing-with-baby

Не забравяй чувството си за хумор!

Понякога просто трябва да се смееш! Независимо дали става дума за замърсена кърпа на рамото ти, докато пазаруваш или случайно напръскаш лицето на някой наоколо с твоето мляко, когато бебето се отдръпне, кърменето е чудесно преживяване, но може да доведе и до безброй забавни моменти.
Научи за хватката за кърмене
5 съвета за кърмене и успешно хранене

Научи за хватката за кърмене

Първото предизвикателство за кърменето е овладяването на хватката. Дори ако бебето ти изглежда, че още се храни, ако не е закрепено правилно, ще бъде много неудобно за теб и може да причини увреждане на зърното. Акушерката или консултантът по кърмене ще могат да ти предложат повече съвети по този въпрос.
Захранвай често
5 съвета за кърмене и успешно хранене

Захранвай често

Първите няколко седмици от кърменето са важен момент, тъй като това е моментът, когато се установява наличието на мляко. Опитай се да захранваш на всеки два часа през първите няколко дни, за да осигуриш постоянно снабдяване с мляко.
Сменяй гърдите
5 съвета за кърмене и успешно хранене

Сменяй гърдите

Винаги оставяй бебето да завърши първата си гърда, преди да продължиш. Ако не се насища, нека да сучи от втората. Опитай се да си спомниш от коя страна се храни първо, за да запазиш снабдяването с мляко по равно от двете страни. Някои жени предпочитат да носят гривна, за да им напомня.
Пий достатъчно течности
5 съвета за кърмене и успешно хранене

Пий достатъчно течности

Не забравяй, че за да направиш достатъчно мляко за консумация на бебето, трябва да поддържаш свой собствен прием на вода. Винаги се стреми да пиеш най-малко 10 чаши вода на ден и цялото ти тяло ще види ползите.
Вземи си помпа за гърда
5 съвета за кърмене и успешно хранене

Вземи си помпа за гърда

Кърменето не означава, че трябва да си на разположение за хранене на детето си по всяко време на деня. Изцеждането на млякото с помощта на гръдната помпа означава, че партньора ти може да стане за късна вечеря на мъничето, докато ти се наслаждаваш на непрекъснат сън.
mother-and-baby

Кърменето не е за всички!

Ако не успееш да кърмиш мъничето си, всичко е наред. Много майки успешно бутилират храната на децата си без никакви проблеми, така че няма нужда да се чувстваш виновна. Каквото е правилно за едно семейство не винаги действа и за друго - всичко е следствие на експериментиране.

5 бързи съвета за грижа за себе си докато кърмиш

  • Увери се, че гърбът ти е добре поддържан със стол или възглавница за кърмене.
  • Дръж бутилка вода и лека закуска на мястото, преди да започнеш да захранваш.
  • Подходящият сутиен за кърмене е ценна инвестиция, която ти помага да се чувстваш комфортно.
  • Вземи няколко памучни тампона за гърди, за да предотвратиш течовете.
  • Не забравяй резервоара за кърмене, за да направиш нощните захранвания много по-удобни.

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ