predotvratqvane-na-vrasnali-kosmi

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ВРАСНАЛИТЕ КОСМИ

РАЗБЕРИ КАК ДА ПРЕДОТВРАТИШ ЕВЕНТУАЛНИТЕ ВЪЗПАЛЕНИЯ СЛЕД БРЪСНЕНЕ И ЕПИЛАЦИЯ
Врасналите косми са непривлекателни и в най-лошия случай могат да доведат дори до белези по кожата. Разкриваме ти съвети и препоръки ЗА и ПРОТИВ относно предотвратяването на появата на враснали и подкожни косми.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ВРАСТВАНЕТО НА КОСМИТЕ

Има различни причини, поради които могат да се появят враснали косми. Повечето се появяват след бръснене или епилация, но понякога и тесните дрехи могат да са виновни.
враснали косми, подкожно окосмяване, обезкосмяване, косъм под кожата

ВРАСНАЛИТЕ КОСМИ МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО БОЛЕЗНЕНО ВЪЗПАЛЕНИЕ

Когато косъмът не може да пробие горния слой на кожата, за да израсне, той често започва да враства навътре и кожата реагира с дискомфорт, подутини и болезнени възпаления.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА НА ВРАСНАЛИ КОСМИ

Причина номер едно за враснали косми е епилирането. Това е така, защото когато започне повторното израстване, е много вероятно косъмът да расте в капан под кожата, вместо да расте направо. Това може да доведе до неприятни кожни реакции и болезнено възпаление.

Враснали косми могат да се появят и когато фоликулът е блокиран от мъртви кожни клетки и себум. Типът коса също играе роля: къдравата или много гъста коса е по-податлива на врастване.

Натискът и триенето, причинени от носенето на тесни дрехи, също могат да доведат до задържане на косми под кожата.

НАЙ-УЯЗВИМИТЕ ЗОНИ ЗА ПОДКОЖНО ОКОСМЯВАНЕ

Бикини линията е най-податлива на враснали косми. Кожата около интимната зона е много деликатна, чувствителна и склонна към възпаления. В допълнение, къдравата, груба структура на косата може да означава, че когато окосмяването в тази зона порасне отново, то се бори да излезе, както трябва.

Въпреки, че космите под мишниците са значително по-меки, тази зона крие и риск от враснали косми. Кожата в областта на подмишниците също е много нежна, чувствителна и еластична. Косъмът трябва да може да следва всички движения на раменната става. Това обаче увеличава риска от дразнене след бръснене, както и появата на отделни косми, които растат навътре, вместо да излизат от фоликула през повърхността на кожата.

Окосмяването по краката обикновено е с тънки и гладки косми, а кожата там е по-малко чувствителна. Въпреки това, ако панталоните ти са прекалено тесни, те могат да се трият в кожата и да повлияят негативно на посоката на растеж на космите.

жена с бял бански на плажа, окосмяване в интимната зона и на подмишниците

ИНТИМНАТА ЗОНА И ПОДМИШНИЦИТЕ СА ОСОБЕНО УЯЗВИМИ

Кожата в зоната на бикини линията и подмишниците има много подобна структура. Това са областите на тялото, които са най-податливи на враснали косми. Плюс това, грубите косми в зоната на бикини линията всъщност могат да се извият назад и да враснат в кожата.

ЗА И ПРОТИВ: КАК ДА ИЗБЕГНЕШ ПОДКОЖНОТО ОКОСМЯВАНЕ

Нежната рутинна процедура за епилация и правилните продукти за грижа за тялото са първите стъпки към предотвратяване на враснали косми и възпаления след епилация.
деликатно обезкосмяване

деликатно обезкосмяване

За да избегнеш дразнене на кожата и враснали косми, е важно да премахнеш нежеланото окосмяване възможно най-нежно. Но кое е по-добро за кожата: бръснене, кола маска или епилация?

БРЪСНЕНЕ, ЕПИЛИРАНЕ И КОЛА МАСКА

Много жени предпочитат да използват самобръсначка, тъй като обикновено това е безболезнен, бърз и ефективен начин за премахване на нежеланото окосмяване. Но е от съществено значение да имаш остри остриета, за да си сигурна, че космите се подрязват гладко, а не се изскубват. Предварителното нанасяне на пяна за бръснене помага на острието да се плъзга нежно по кожата. Нещо повече, винаги се бръсни по посока на растежа на космите, за да намалиш риска от враснали косми и други кожни раздразнения.

Епилацията и кола маската премахват косъма от корена. Въпреки, че тези методи не са напълно безболезнени, кожата остава гладка за по-дълго, отколкото при бръснене. След известно време израстват напълно нови косми. Това може да доведе до враснали косми, тъй като епилацията и кола маската понякога могат да увредят корена на косъма, което го кара да порасне обратно под ъгъл или подкожно.


5 СЪВЕТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ВРАСНАЛИ КОСМИ

Всеки обича усещането за кадифено меки крака и меки и гладки подмишници. Правилното бръснене и използването на нежни продукти за грижа за кожата помагат да се избегне дразнене на кожата след бръснене и епилация.
подготовка на кожата за епилиране

ПОДГОТВИ ПРАВИЛНО КОЖАТА СИ

Кожата трябва да е гладка и еластична преди епилиране. Вана с пяна или топъл душ с нежен душ гел са чудесен начин за приготвяне. Това също така отваря порите, което ти позволява да отстраниш нежеланите косми по-нежно и по-близо до корена – особено при епилация.
пяна за бръснене за епилация

ИЗПОЛЗВАЙ ПЯНА ЗА БРЪСНЕНЕ

Пяната за бръснене помага на самобръсначката да се плъзга гладко по кожата и омекотява косъма, за да улесни бръсненето. Това е задължително за предотвратяване на дразнене на кожата и враснали косми.
ексфолирай редовно кожата на тялото, грижа за тялото

ЕКСФОЛИРАЙ РЕДОВНО

Седмичната употреба на скраб за тяло премахва мъртвите кожни клетки и излишния себум и отпушва космените фоликули, позволявайки на космите да израснат лесно на повърхността на кожата.
хидратирай кожата на тялото

ХИДРАТИРАЙ КОЖАТА

Хидратирането е важна част от всяка ежедневна грижа за кожата. Подхранената и гладка кожа улесняват израстването на космите през повърхността на кожата.
консумирай достатъчно вода

КОНСУМИРАЙ ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ВОДА

Консумирането на достатъчно течности поддържа кожата хидратирана и подобрява кръвообръщението. Сухата кожа, от друга страна, насърчава врастването на космите.

КАК ДА ПРЕМАХНЕШ ВРАСНАЛИТЕ КОСМИ

  • Насърчи врасналите косми да преминат през кожата, като нежно ексфолираш зоната.
  • Като алтернатива нанеси крем със салицилова киселина. Той може да премахне участъци от леко втвърдена кожа - заедно с врасналите косми. Друг вариант е да подържиш затоплена хавлия върху засегнатата област за няколко минути, за да омекотиш кожата.
  • Ако този метод не освободи косъма, опитай да го извадиш със стерилизирана игла или пинсета. Не забравяй да дезинфекцираш засегнатата област след това. Никога не издърпвай косъма напълно, просто го освободи, за да може да израсне нормално през кожата.
начини за справяне с врасналите косми

НАЧИНИ ЗА СПРАВЯНЕ С ВРАСНАЛИТЕ КОСМИ

Дори и да следваш всички тези съвети, все още може да видиш враснали косми по кожата си от време на време. Ако това се случи, опитай се да ги премахнеш сама.

ПРАВИЛНО БРЪСНЕНЕ И ЕПИЛИРАНЕ

Току-що обръснатите или епилирани крака са меки на допир и създават чувство на удовлетвореност. Ако използваш подходящите продукти и правилните техники за бръснене, болезнените и сърбящи враснали косми няма да създават дискомфорт или да образуват грапави места по краката и ръцете ти. 
правилната самобръсначка

КОЯ Е ПРАВИЛНАТА САМОБРЪСНАЧКА ЗА МЕН

Самобръсначките за еднократна употреба са идеалното решение за пътуване. Но какво ще кажеш за редовната употреба у дома? Открий основните характеристики, по които се различават от самобръсначките за многократна употреба.
раздразнения след бръснене

КАК ДА ИЗБЕГНЕШ РАЗДРАЗНЕНИЯТА СЛЕД БРЪСНЕНЕ

Ако се бръснеш ежедневно, трябва да се грижиш и за кожата си всеки ден. С тези съвети можеш да избегнеш раздразненията от самобръсначката и да поддържаш кожата си гладка и еластична.

ИНТЕРЕСНИ СЪВЕТИ ЗА ТЕБ