SPF, слънцезащитните продукти и вие

Всичко за грижата за кожата под слънцето Независимо от типа на кожата ви е важно тя да бъде защитена от слънцето. Научете за различните типове UV лъчи и кой слънцезащитен фактор е най-подходящ за вас.

Науката зад защитата от слънце

Запознати ли сте с разликата между UVA и UVB лъчите? С този наръчник за защитата от слънце можете да се грижите за кожата си и да се чувствате

Какво е SPF?

SPF означава слънцезащитен фактор. Умножете  SPF по личното си време в минути, което можете да прекарате под слънцето, без да изгорите и ще  разберете колко време е безопасно да бъдете на слънце. Времето ви за самозащита e между 5 и 30 минути, спрямо типа на кожата. 

Всичко за UVA лъчите

UVA е форма на UV лъчението, която е отговорна за слънчевите алергии, както и за дългосрочните увреждания като преждевременно стареене на кожата. В сравнение с UVB, UVA светлината има по-ниска енергия, но може да проникне в дълбоките слоеве на кожата.

Разкриване на UVB лъчите

 Високата енергия на UVB лъчите може да причини болезнено изгаряне и може пряко да увреди ДНК-то в кожните клетки. Прекаленото излагане на UVA и UVB лъчи може да причини рак на кожата. Важно да се избира слънцезащитен лосион, който създава бариера върху кожата срещу UVA и UVB лъчите.

Разкриване на UV загадката

UV означава ултравиолетово лъчение. UV лъчите обикновено се съдържат в слънчевата светлина и могат да бъдат разделени на две категории: UVA и UVB. 

Когато прекарваме време на слънце, UV лъчите карат кожата ни да почернява или да изгаря. Кожата ни потъмнява, което е вид защита, за да предотврати навлизането на лъчите в дълбочината на кожата. 

Всички продукти NIVEA Sun защитават кожата от UVA и UVB лъчите веднага след нанасяне.


Откриване на най-добрия слънцезащитен продукт

След като знаете как функционират слънцезащитните продукти, е време да разберете как да се предпазите от слънцето и да разберете разликата между различните SPF фактори.

Какъв слънцезащитен фактор трябва да използвам?

Времето, което може да прекарате на слънце, без да изгорите, зависи от типа на кожата ви и SPF фактора на използвания слънцезащитен продукт. Ако сте със светла кожа или прекарвате цял ден на плажа, опитайте слънцезащитен продукт с висок SPF като *NIVEA Sun хидратиращ лосион SPF 50*.

Колко време могат да стоят различните типове кожа на слънце?

Тъмнооко момиче

Ако сте със светла кожа, понякога правите тен, но обикновено изгаряте.  Имате тъмна коса и зелени или кафяви очи. Нанасянето на слънцезащитен продукт с висок SPF е жизненоважно, но за да се предпазите, по-добре е да търсите сянката в часовете между 11am - 3 pm. 

Колко време могат да стоят различните типове кожа на слънце?

Блясък на тъмната кожа

Ако имате по-тъмна кожа, вие сте най-малко чувствителни към UV лъчението. Въпреки малката вероятност да изгорите в сравнение с други типове кожа, слънцето пак може да увреди кожата. Нанасянето на лосион със SPF ще ви помогне да я защитите от увреждане и ще намали риска от рак на кожата.

Колко време могат да стоят различните типове кожа на слънце?

Бледа и интересна

Ако кожата ви е тип 1 или 2 – бледа кожа, руса или рижа коса – кожата ви вероятно е чувствителна към слънцето. Като използвате *NIVEA Sun Хидратиращ лосион SPF 50* и покривате тялото си, можете да останете на слънце 50 пъти по-дълго, отколкото без слънцезащитен продукт.

Колко време могат да стоят различните типове кожа на слънце?

Средиземноморска красота

При жените с маслинен тен и по-тъмна коса, кожата е по-устойчива на увреждане. Макар че трябва да защитавате кожата си от UV лъчите с лосион като *NIVEA Protect & Moisture Хидратиращ лосион SPF 30*, е много по-вероятно да почернеете, отколкото да изгорите.

Интересни съвети за теб