Често задавани въпроси за дезодоранти

Въпроси относно дезодоранти?

Открийте тук отговорите на често задавани въпроси.

1. Каква е разликата между дезодорант и антиперспирант?
Дезодорантите действат срещу бактериите, които са отговорни за неприятната телесна миризма. Те съдържат дезодориращи съставки, които предотвратяват развитието на бактерии или дори намаляват броя на бактериите в подмишничната ямка. 
Антиперспирантите съдържат активни съставки срещу потене – обикновено алуминиеви соли, които намаляват отделянето на пот от потните жлези, тъй като образуват временни тапи от гел в горната част на порите. Тези тапи се премахват с течение на времето от механично влияние и естествения процес на обновяване на кожата. Антиперспирантите имат и дезодориращ ефект, тъй като потискат развитието на бактерии заради по-ниското ниво на рН и намалената влажност в подмишничната ямка.  

2. Защо антиперспирантите на NIVEA съдържат алуминиеви соли (напр. ACH)?
Много хора искат да се потят по-малко в допълнение към ефекта срещу миризми, който им дава дезодорантът, за да предотвратят петната от пот по дрехите си. Всички ефективни антиперспиранти съдържат алуминиеви соли (напр. алуминиев хлорохидрат). Тези соли формират временни гелообразни запушалки в горната част на потните пори. Така се отделя по-малко пот. В резултат на търкане и естествения процес на обновяване на кожата с времето тези запушалки изчезват. 
Алуминиевите соли се прилагат безопасно в антиперспиранти вече повече от век. По принцип, съставките в козметиката са строго регулирани от Европейската директива за козметика и са предмет на строги проверки на безопасността и научни анализи, както на европейско, така и на национално ниво.

3. Защо се потим?
Има няколко фактора, които предизвикват потене. Повишената телесна температура в резултат на физическа активност и/или висока температура могат да предизвикат потене по цялото ви тяло. Това потене има за цел да регулира телесната температура чрез загуба на топлина посредством изпаряване. Потта се отделя от т.нар. екринни потни жлези и съдържа основно вода и соли. 
Потенето може също така да е причинено от емоционален или психологичен стрес. В този случай се потите основно в областта на подмишниците, стъпалата, дланите на ръцете и челото. Този тип потене се предизвиква не само от екринните, но и от апокринните потни жлези. Апокринната пот се състои от липиди и протеини, които се смесват с бактериите по тялото и предизвикват характерната телесна миризма. Причиненото от стрес потене е част от древна еволюционна реакция при заплашващи ситуации (реакцията „бий се или бягай“) и играе роля в невербалната комуникация. За да противодействаме на това причинено от стрес потене, ние разработихме спрейове и ролони NIVEA Stress Protect за жени и мъже. 


4. Вредно ли е да се потиска потенето чрез използването на антиперспиранти? 
Терморегулацията на тялото не се повлиява от използването на антиперспиранти. Зоната на подмишниците  е с площ до 200 кв. см., което е само около 1% от цялата повърхност на тялото. Следователно, тази зона е прекалено малка, за да окаже влияние на терморегулацията. Безопасността на антиперспирантите е доказана в много изследвания, а използването им в козметични продукти е одобрено.  

5. Защо миришем? 
Новообразуваната пот е течност без мирис. Едва когато бактериите по кожата в подмишничната ямка метаболизират (напр. разградят) определени компоненти от потта, като например липиди и протеини, се появява неприятната миризма. Подмишниците осигуряват идеалните условия за растеж на кожни бактерии заради влажната среда, по-високото ниво на рН и оптималното снабдяване с хранителни вещества заради потните и себумни жлези в този участък.

6. Защо трябва да разклащам дезодоранта или антиперспиранта си NIVEA?
Спрейовете антиперспиранти (напр. NIVEA DRY) трябва да се разклатят добре, за да гарантирате, че активната пудра против потене (алуминиевата сол) е равномерно разпределена в опаковката. В противен случай може да се напръска концентрирано съдържание или да се запуши клапана, което води до бели петна по кожата или дрехите.  
Базираните на алкохол спрейове дезодоранти NIVEA (напр. продуктовата гама NIVEA Fresh – Fresh Pure, Fresh Natural, Fresh Flower и Fresh Comfort) не трябва да се разклащат.

7. Може ли употребата на дезодорант да доведе до образуването на жълти петна по дрехите? 
Жълтите петна са резултат от комплексно взаимодействие между кожните липиди, себум, прах за пране и активните съставки на антиперспиранта. Опитът ни показва, че са намесени няколко фактора, напр. честота на нанасяне, количество на използвания антиперспирант, честота на смяна на дрехите, интензивност на пране, индивидуален състав на потта, съдържание на минерали или други елементи във водата или състава на самата тъкан на дрехата. Най-добрият начин за намаляване на жълтите петна по дрехите е да изчакате дезодорантът напълно да изсъхне, преди да се облечете.  
Важно е обаче да отбележим, че жълти петна могат да се появят дори и при липсата на съставки против потене, както по яките на ризите, където кожните липиди заедно с частиците мръсотия образуват упорити петна, които не могат лесно да се отстранят. В някои случаи петната се образуват от боите в тъканите. 
За онези, които искат да намалят появата на жълти петна по дрехите, продуктите NIVEA Invisible for Black & White може да се сторят интересни.

8. Какво мога да направя, за да премахна тези жълти петна?
Съществуващите жълти петна не могат да бъдат премахнати или намалени чрез често/повторно пране на дрехите; понякога прането може само да влоши петната. 
При появата на петна изплакнете дрехите си със студена вода, преди да ги изперете с прах за пране. В много случаи успешно се премахват петната чрез накисване на дрехите в 5% разтвор на цитрична киселина за приблизително 24 часа. Много важно: изплакнете дрехите с вода, преди да ги изперете с прах при 30°C. Въпреки това, не можем да гарантираме, че всички петна ще бъдат успешно премахнати с помощта на тази процедура. Внимавайте с деликатни и светни тъкани и дрехи с перлени копчета, тъй като киселинният разтвор може да ги увреди. Моля, първо тествайте продукта на невидимо място.
Предупреждение: Имайте предвид, че цитричната киселина е леко опасна при контакт с кожата (дразни, предизвиква чувствителност) или с очите (дразни) или поглъщане и вдишване (дразни). Контактът с кожата може да предизвика възпаление и образуване на мехури. Поради тази причина препоръчваме използването за ръкавици, както и да не вдишвате прах на цитрична киселина.

9. Може ли употребата на дезодоранти да остави бели следи по дрехите? 
Някои дезодоранти, по-точно антиперспиранти, които съдържат алуминиеви соли, напр. алуминиев хлорохидрат (ACH), могат да оставят бели следи в определени случаи, ако не се използват правилно. Когато използвате спрей антиперспирант (напр. Nivea Deodorant Dry), е важно преди това да разклатите продукта, за да се уверите, че прахта на алуминиевия хлорохидрат е равномерно разпределена в опаковката и следователно по кожата. За да избегнете бели следи, всички продукти трябва да попият или изсъхнат напълно, преди да се облечете. Обикновено белите следи по дрехите могат да се премахнат с четка. Тези, които искат да избегнат бели следи по дрехите си, може да се заинтересуват от продуктите NIVEA Invisible for Black & White.


10.  Съдържа ли продуктът ми алкохол?
Всъщност, от химична гледна точка терминът „алкохол“ обхваща много съединения. Общото помежду им е, че съдържат определена група атоми в молекулата си. В разговорната реч и ежедневието, терминът „алкохол“ се отнася за веществото етанол (химично наименование „етил алкохол“), което е версията на алкохола, подходяща за пиене. Всеки продукт, на който е посочено, че е „без съдържание на алкохол“, не съдържа етанол, макар че думата „алкохол“ може да съдържа в списъка със съставки (INCI) (напр. стеарил алкохол).

11.  Колко трябва да изчакам след бръснене, преди да използвам антиперспирант със съдържание на алуминий? 
Когато се бръснете, малка част от горния слой на кожата се премахва, но кожата и нейната защита не винаги са увредени. Въпреки това може да има леки наранявания, и тогава не трябва да се използват дезодоранти със съдържание на алуминий. Дори и ако кожата под мишниците е раздразнена или наранена поради други причини, не трябва да се използва антиперспирант. 


12.  Може ли употребата на дезодорант да причини появата на цветни петна (напр. зелени, кафяви, червени, сини) по дрехите? 
Появата на цветни петна по дрехите е подобна на появата на жълти петна. Цветът на петната може да е повлиян от следи от метали във водата (напр. мед, манган, желязо). В някои случаи цветът е повлияят от флуоресцентни избелващи вещества (оптически избелители). 
Цветните петна по дрехи със светъл цвят могат да се появят и когато под дрехата е било облечено нещо ярко, което е оцветило горния слой. Това често се случва, когато боядисаният материал не е устойчив на потДруги въпроси?

Моля, свържете се с нас чрез формуляра за онлайн контакт.