Открийте NIVEA

Търся информация или продукти за

Вземи любимите си NIVEA продукти от партньорските ни магазини само с един клик!

Открий всичко за продуктите, които желаеш, и ги закупи бързо и лесно от избрания онлайн партньор!

Развитие на бебето

Развитие на бебето: Слоеве на кожата

Развитието на слоевете на кожата на малките бебчета

Бебешката кожа е много специална и деликатна - открий как се развиват слоевете на кожата и по какъв начин да подпомогнеш този процес.

Бебешката кожа: Науката зад нея

Грешно е да смяташ, че бебешката кожа е същата като тази на възрастните - слоевете на кожата имат специална форма и не са все още развити напълно.

Важността на ролята на кожата

важна-роля-кожа

Кожата е най-големият орган на тялото - тя защитава от микроби както бебетата, така и възрастните, помага за регулирането на телесната температура и ни позволява да чувстваме топлина и студ, както и да докосваме предмети. 

Разликата между бебешката кожа и тази на възрастните

Може би си забелязала, че мъничето има невероятно мека кожа. Това се дължи на различната структура и функционалните характеристики спрямо кожата на възрастните. 

Но какво прави бебешката кожа толкова крехка и деликатна? Външният слой е по-тънък и по-малко еластичен от кожата на възрастните. Ето затова много бебета са изключително възприемчиви към кожни раздразнения в зоната на пелените, причинени от триенето на пелената в кожата. Освен това кожата им е с по-висок риск от изгаряне от UV-лъчи. 

Кожната бариера още не е напълно развита и детската кожа е по-уязвима към външни дразнители, които могат да проникнат в нея. Това значи също, че бебешката кожа не е способна да задържа толкова влага, колкото тази на възрастните, и тя се абсорбира и изпарява много по-бързо. 

Какви са различните слоеве на кожата?

Кожата е направена от три слоя: 

 • Най-външният слой, познат като епидермис, действа като бариера и е отговорен за цвета на кожата, а също така защитава тялото. Този слой съдържа нервни окончания, които помагат да усещаме различни неща. 
 • Под него е дермата, която е направена от потни жлези, космени фоликули и съединителна тъкан. Дермата е тясно свързана с епидермиса. Колагенът и други видове съединителни тъкани придават на кожата здрава и гладка структура. 
 • Финалният и най-дълбок слой е подкожният мастен слой или хиподермиса, който се състои от мастна тъкан, която съдържа по-големи кръвоносни съдове и нерви. Действа като енергиен склад и осигурява уплътнение и изолация. 

Слоевете на кожата в идеална хармония

baby-face

Трите различни слоеве на кожата се сработват идеално един с друг, за да защитят вътрешните ни органи и да контролират начина, по който възприемаме температурата и допира. 

Забавни факти за бебешката кожа, които може би не знаеш

 • Бебетата имат по-малко потни жлези, отколкото възрастните, така че те не са в състояние да регулират температурата добре
 • Бебешката кожа се възстановява много бързо.
 • Многобройните случаи на екзема сред бебетата се дължат на по-сухата им кожа - но в повечето случаи тези признаци изчезват през юношеството. 
 • Бебетата също са предразположени към акне - обикновено най-доброто решение е да го оставиш да си отиде от само себе си. 

Развитието на бебешката кожа

Докато мъничето ти расте, това се случва и с неговата кожа - важно е да си подготвена за това през какви етапи на развитие преминава бебешката кожа.

Развитието на бебешката кожа: Основи

skin-development

Погрижи се правилно за бебешката кожа, като използваш правилните продукти, които ще осигурят необходимото за нейното развитие. Опитай да нанесеш NIVEA Baby Подхранващо олио с бадемово масло за интензивно подхранване на деликатната млада кожа. 

Развитието на бебешката кожа: Основи

Първоначално след раждане бебешката кожа е много тънка и деликатна. През първите месеци кожата се заздравява и се развива, става по-дебела и и по-малко пропусклива. Затова е и по-малко чувствителна към евентуални раздразнения. Потните жлези ще започнат да работят по-лесно. 

Докато съкровището ти расте, цветът на кожата му може да се промени - най-голямата част от развитието на кожата се случва през първите 4 години. 

Бебешките крусти могат да се появят през първите месеци. Не се тревожи, не е болезнено и ще изчезне след няколко месеца. Тъй като мъничето ти расте постоянно, структурата и функционалните различия между кожата на бебетата и възрастните бавно изчезват. 


Грижа за кожата на мъничето

Правилната грижа за кожата е от жизненоважно значение за бебето - разбери как да бъдеш сигурна, че бебето получава необходимото, за да се развива.

Значението на хидратирането

Бебетата страдат от суха кожа, също както и възрастните - при тях може да бъде дори по-лошо, тъй като слоевете на кожата са толкова крехки. Именно затова откриването на добър хидратиращ продукт за мъничето ти е толкова важно. 

Важно е хидратиращият продукт, който избираш, да е с деликатни съставки, за да действа омекотяващо и успокояващо на деликатната кожа. NIVEA Baby Хидратиращ лосион с алое вера подхранва кожата за 24 часа и я оставя здрава и мека. 

Не се притеснявай да нанасяш хидратиращ продукт 3-4 пъти дневно, ако кожата на мъничето ти е особено суха. 

Кога е най-подходящото време за хидратация?

бебе-след-баня

Най-доброто време да нанесеш хидратиращ продукт върху бебешката кожа е веднага след къпане, тъй като това е моментът, в който слоевете на кожата могат да абсорбират най-голямо количество влага и да се възползват от нея. 

4 съвета за грижа за бебешката кожа, в които непременно ще се вслушаш

 • Опитай да поддържаш времето за къпане кратко и сладко - прекалено дългото стоене може да изсуши кожата впоследствие. 
 • Защитавай кожата на мъничето си от студ и вятър - ръкавичките са идеални за малките ръчички. 
 • Използвай нежен сапун като NIVEA Baby Нежен подхранващ крем сапун със зехтин, за да предотвратиш изсушаването на кожата.
 • Опитай да не излагаш бебето си на слънце, доколкото е възможно, и винаги му поставяй шапка и слънцезащита, ако се налага. 

Нашите препоръки за теб